Dermoïdcyste

Wat is een dermoïdcyste?

Een dermoïdcyste is een holte in het lichaam die bekleed is met huid. De holte is vaak gevuld met haren, talg, zweetkliertjes en/of tanden. Dermoïdcysten kunnen op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen. Voorbeelden zijn de eierstok, ruggenmerg, rond het oog en in de mondbodem (onder de tong).

Wat is de oorzaak?

Dermoïdcysten ontstaan tijdens de ontwikkeling van het ongeboren kind in de baarmoeder. In feite komt voorloperweefsel van huid terecht op een plaats waar het niet hoort, namelijk onder de huid. Ook kan een dermoïdcyste op latere leeftijd ontstaan doordat een stukje huid, dat bijvoorbeeld losgekomen is bij een verwonding, onder de huid terechtkomt.

Welke symptomen geeft het?

De symptomen die optreden zijn afhankelijk van de lokatie van de dermoïdcyste. Als de cyste in de eierstok zit kunnen lange tijd geen symptomen optreden. Als de cyste bij het oog ligt is een bult of zwelling rond het oog zichtbaar. Een dermoïdcyste van het ruggenmerg kan verschillende uitvalsverschijnselen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld minder kracht in de benen, een verminderd gevoel in de benen en moeite met plassen.

Engelse vertaling

dermoid cyst

Duitse vertaling

Dermoidzyste

Plaats een reactie