Dermatofibroom

Bijgewerkt op 28 juli 2019

Wat zijn dermatofibromen?

Een dermatofibroom is een goedaardig bultje op de huid. Dermatofibromen zijn meestal 0,5 cm – 1,0 cm in doorsnede. Ze zitten vaak op armen en benen.

Andere namen zijn ‘dermatofibroma lenticulare’, ‘histiocytoom’, ‘fibreus histiocytoom’ of ‘benigne fibreus histiocytoom’. De Engelse benaming is ‘dermatofibroma’ of ‘superficial benign fibrous histiocytoma’.

Wat is de oorzaak?

Het is niet goed bekend waarom dermatofibromen ontstaan. Sommige onderzoekers gaan ervan uit dat dermatofibromen ontstaan op plekken van (kleine) verwondingen of insectenbeten.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Dermatofibromen komen heel vaak voor. Veel mensen krijgen er in de loop van zijn of haar leven wel één of meerdere.

Bij wie komt ‘t voor?

Dermatofibromen kunnen bij iedereen voorkomen. Vrouwen krijgen ze wat vaker dan mannen. De man:vrouw verhouding is ongeveer 1:2.

De leeftijd waarop een dermatofibroom ontstaat kan ook variëren, maar de huidafwijking ontstaat vooral in de leeftijdsgroep van 20-40 jaar.

Mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld door gebruik van afweeronderdrukkende geneesmiddelen (immunosuppressiva) of ziekten van het afweersysteem, kunnen soms meerdere dermatofibromen tegelijk krijgen.

Symptomen dermatofibroom

Een dermatofibroom manifesteert zich meestal als een bultje op arm of been. De doorsnede van het bultje is meestal kleiner dan 1 cm. Het bultje kan huidkleurig zijn maar ook roodbruin of blauwpaars. Het oppervlak is vaak wat ruw door verhoorning van de bovenste laag. Soms is het bultje centraal wat ingezonken.

Hieronder een aantal afbeeldingen van dermatofibromen.

dermatofibroom 1
dermatofibroom 2
dermatofibroom

Behalve dat het kosmetisch gezien ontsierend kan zijn geeft een dermatofibroom verder nauwelijks klachten. Een heel enkel keertje zal een dermatofibroom jeuk, irritatie of pijnklachten geven.

Welke complicaties kunnen optreden?

Er zijn geen complicaties bij dermatofibromen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal zal de arts op grond van het uiterlijk van de huidafwijking de diagnose stellen. Als de arts twijfelt kan het bultje verwijderd worden en door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken worden. Het voorkomen van een bepaald type cellen – zogenaamde histiocyten – en bindweefselcellen (fibroblasten) is dan kenmerkend voor dermatofibromen.

Hoe ernstig is het?

Dermatofibromen zijn volstrekt onschuldig.

Behandeling dermatofibroom

Behandeling is in principe niet nodig. Soms wordt besloten om de dermatofibroom toch te verwijderen in verband met klachten, cosmetische bezwaren of een onhandige lokatie van de afwijking.

Wat kan ik zelf doen?

Er is niks dat je zelf tegen een dermatofibroom kunt doen, behalve camoufleren met cosmetica.

Wat kan de dokter doen?

De dokter kan een dermatofibroom verwijderen met een kleine chirurgische ingreep. Dat gebeurt onder lokale verdoving. Nadeel is dat de huidafwijking na de ingreep op dezelfde plaats kan terugkeren.

Het verwijderen van een dermatofibroom kan worden gedaan door een huisarts die kleine chirurgische ingrepen verricht. In het ziekenhuis gebeurt het meestal door een huidarts (dermatoloog).

Engelse vertaling

dermatofibroma

ICD10-code

benign fibrous histiocytoma, dermal dendrocytoma, dermatofibroma, fibrous dermatofibroma


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 25 juli 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 17 oktober 2016

1 gedachte over “Dermatofibroom”

  1. Rudy van der Meulen

    Mijn dermatofibroom heb ik reeds gehalveerd door
    geregeld schaven met puimsteen / vijl .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven