Dermatitis perioralis

Bijgewerkt op 24 oktober 2022

Wat is dermatitis perioralis?

Dermatitis perioralis is een ontsteking van de huid rond de mond. Ontsteking van de huid wordt ook wel dermatitis of eczeem genoemd. Een andere naam voor dermatitis perioralis is clownseczeem.

Hoe vaak komt het voor?

Dermatitis perioralis komt regelmatig voor. Bij ons zijn geen exacte cijfers bekend over hoe vaak het precies voorkomt. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en komt ook op de kinderleeftijd regelmatig voor.

Welke oorzaken zijn er?

Dermatitis perioralis kan veroorzaakt worden door gebruik van corticosteroïden. Het gaat dan voornamelijk om zalven of crèmes die corticosteroïden bevatten, zoals bijvoorbeeld hydrocortison. Maar ook het gebruik van inhalatiecorticosteroiden kan dermatitis perioralis veroorzaken.

Verder kan ook het gebruik van cosmetica rond de mond leiden tot dermatitis perioralis.

Welke symptomen geeft het?

Dermatitis perioralis geeft rode plekken of plekjes rond de mond. De aangetaste huid kan jeuken en/of branderig aanvoelen. Ook kunnen puistjes rond de mond ontstaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De huisarts of huidarts kan de diagnose meestal stellen op grond van de klachten. Als er twijfel bestaat over de diagnose kan de arts besluiten weefselonderzoek te doen. Daarbij wordt een stukje huid uit een huidafwijking geprikt. Dit wordt vervolgens onder de microscoop bekeken. Daarbij zijn kenmerkende afwijkingen zichtbaar.

Wat is de behandeling?

In eerste instantie is het van belang om te stoppen met het insmeren van de huid met de corticosteroïdcrème of cosmetica die de aandoening veroorzaakt. De huid zelf kan worden behandeld met een zalf, crème of gel die een antibioticum of een antischimmelmiddel (antimycoticum) bevat. Bij uitgebreidere huidafwijkingen kan een antibioticum in de vorm van tabletten worden geslikt. Tegenwoordig zijn ook zijn middelen beschikbaar die de ontstekingsreactie in de huid remmen. Voorbeelden van deze zogenaamde calcineurineremmers zijn de middelen pimecrolimus en tacrolimus.

Synoniemen

clownseczeem

Engelse vertaling

perioral dermatitis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven