Dermatitis herpetiformis

Bijgewerkt op 17 februari 2022

Wat is dermatitis herpetiformis?

Dermatitis herpetiformis is een zeldzame ziekte van de huid die leidt tot vorming van blaasjes en blaren. De ziekte werd voor het eerst beschreven in 1884 door de amerikaanse dermatoloog Dr Louis Adolphus Duhring. Daarom wordt de ziekte ook wel ziekte van Duhring genoemd.

Hoe vaak komt het voor?

Dermatitis herpetiformis is een zeldzame ziekte. In Nederland wordt deze aandoening jaarlijks bij naar schatting zo’n twintig mensen vastgesteld. De meesten zijn 15-45 jaar als de ziekte wordt vastgesteld. De aandoening komt ongeveer twee keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Wat is de oorzaak?

Dermatitis herpetiformis is een auto-immuunziekte. Dat betekent dat het lichaam afweerstoffen aanmaakt tegen onderdelen van het eigen lichaam. Normaal gesproken gebeurt dat niet. Dus in feite is er sprake van een foutje in het afweersysteem.

Bij dermatitis herpetiformis worden dezelfde auto-antistoffen aangemaakt als bij de ziekte coeliakie. Het gaat om antistoffen tegen gluten. Alleen bij dermatitis herpetiformis binden deze auto-antistoffen aan bepaalde structuurtje in de huid. Hierdoor ontstaat een ontstekingsreactie in de huid. Dit leidt tot vorming van blaasjes en/of blaren.

Welke symptomen geeft het?

Dermatitis herpetiformis leidt tot verkleuring van de huid, gevolgd door blaasjes, bultjes en/of blaren. De huidafwijkingen zijn bij elkaar gelegen in groepen en kunnen op verschillende delen van het lichaam voorkomen. De huidafwijkingen jeuken flink, wat vaak weer leidt tot krabben.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Tekst volgt

Wat is de behandeling?

Dermatitis herpetiformis wordt behandeld door middel van een glutenvrij dieet. Daarnaast wordt het geneesmiddel Dapson gebruikt om de huiduitslag en de jeuk te verminderen. Het is niet goed bekend waarom het antibioticum Dapson helpt bij de behandeling van deze aandoening.

Synoniemen

Andere namen voor deze ziekte zijn glutengevoelige ziekte van de huid, ziekte van Duhring-Brocq, ziekte van Duhring en M Duhring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven