Bijgewerkt op 1 september 2023
Wat is een degeneratieve meniscus?
Een meniscus is een stukje kraakbeen in de knie dat ervoor zorgt dat de knie stabiel is en dat schokken (door bijv. springen) worden opgevangen. Als de meniscus door verandering van de structuur z’n functie niet meer goed aankan wordt wel gesproken van een degeneratieve meniscus.
Hoe vaak komt ’t voor?
Degeneratie van de meniscus komt vaak voor. Een exact aantal is niet bekend, maar het gaat waarschijnlijk om minimaal 10.000 mensen per jaar.
Wat is de oorzaak?
Meestal wordt een degeneratieve meniscus veroorzaakt door jarenlange belasting van het kniegewricht, bijvoorbeeld door zware lichamelijke arbeid of sporten. Het kan ook ontstaan doordat iemand meerdere kleinere blessures aan de knie oploopt.
Welke symptomen geeft het?
Niet iedereen krijgt klachten bij degeneratie van de meniscus. Als dit wel het geval is kunnen de volgende klachten voorkomen:
- pijn aan de knie
- soms het gevoel of geluid van knappen in de knie
- soms een beperking van de beweeglijkheid van het kniegewricht
- soms een dikke knie ten gevolge van vochtophoping in de knie
- zelden moeite om het evenwicht te bewaren
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt vaak gesteld door andere oorzaken van kniepijn uit te sluiten. Dat gebeurt in eerste instantie door – naast het vraaggesprek met de patiënt – lichamelijk onderzoek te doen. Het is vaak moeilijk om op grond van de klachten en lichamelijk onderzoek een diagnose te stellen. Vaak wordt ook nog beeldvormend onderzoek gedaan. Soms zijn bij mensen met degeneratie van de meniscus op een MRI-scan van de knie afwijkingen aan de meniscus zichtbaar, maar dit is niet altijd het geval.
Behandeling degeneratieve meniscus
Meestal zal in eerste instantie worden geprobeerd om de klachten met rust en eventueel pijnstillers te verminderen. Ook fysiotherapie kan helpen. Als de klachten niet verdwijnen kan een kijkoperatie van de knie worden uitgevoerd. Deze ingreep wordt gedaan door een orthopedisch chirurg. Tijdens de kijkoperatie van de knie kan worden beoordeeld in hoeverre de meniscus aangetast is en of het zijn heeft om daar iets aan te doen.
Beloop en prognose
Omdat menisci slecht doorbloed worden zullen afwijkingen aan de meniscus langzaam of soms helemaal niet vanzelf herstellen. Dat betekent dat mensen met een degeneratieve meniscus daar vaak langere tijd klachten van zullen houden.
Synoniemen
degeneratie van de meniscus, degeneratie meniscus, degeneratieve miniscus, degeneratie miniscus, meniscopathie, miniscopathie
Referenties / verder lezen
- Richard Howell et al. ‘Degenerative meniscus: Pathogenesis, diagnosis, and treatment options’; World Journal of Orthopedics 2014, Volume 5, Issue 5, p. 597-602.