Decidual cast

Bijgewerkt op 6 december 2022

Wat is een decidual cast?

Decidual cast is weefsel dat vanuit de baarmoeder wordt afgestoten. ‘Decidual cast’ is de engelse term voor ‘deciduaal afgietsel’. In het nederlands wordt wel gesproken van ‘deciduaal weefselverlies’.

Wat is de oorzaak?

Een decidual cast ontstaat door langdurig gebruik van geneesmiddelen die van het vrouwelijk geslachtshormoon progesteron zijn afgeleid. Deze zogenaamde progestagenen hebben als eigenschap hebben dat ze de aanmaak van zogenaamd deciduaal weefsel in de baarmoeder bevorderen. Omdat dit weefsel zich in de baarmoeder vormt is het een afgietsel van de baarmoederholte (cavum uteri). Vandaar ook de naam ‘decidual cast’.

Welke symptomen geeft het?

Zolang het weefsel zich in de baarmoeder bevindt kan het pijn in de onderbuik veroorzaken. Tevens kan het leiden tot bloedverlies uit de vagina en heftig menstrueren. Op een gegeven moment wordt het weefsel afgestoten uit de baarmoeder. Dat leidt er meestal toe dat de vrouw een stuk weefsel via de vagina verliest. Het gaat meestal om een dikvlies dat aan een zijde glad en aan de andere zijde hobbelig is.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de klachten, en dan met name het verlies van een stuk weefsel uit de vagina. De diagnose kan worden bevestigd met weefselonderzoek. Daarbij wordt het stuk weefsel door een patholoog onder de microscoop onderzocht.

Synoniemen

deciduaal weefsel, deciduaal weefselverlies

Engelse vertaling

decidual cast

Verder lezen / Referenties

  • W Jager, ‘Stuk weefsel in de wc-pot‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Gezien’ van het Medisch Contact van 25 november 2022; 47: pagina’s 22-23.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven