Daytime urinary frequency of childhood syndroom

Bijgewerkt op 3 april 2023

Wat is het ‘daytime urinary frequency of childhood’ syndroom?

Het ‘daytime urinary frequency in childhood’ syndroom is een goedaardige aandoening waarbij kinderen plotseling heel vaak moeten plassen. De oorzaak hiervan is niet bekend. Wel is er vaak sprake van psychische of emotionele spanning bij het kind, bijvoorbeeld door problemen op school, het overlijden van één van de ouders, of een ernstig ziek broertje of zusje.

De aandoening komt vooral voor bij kinderen tussen 3-13 jaar, en waarschijnlijk iets vaker bij jongens dan bij meisjes.

Welke symptomen geeft het?

Het belangrijkste symptoom is vaak kleine beetjes plassen. Dit wordt ook wel ‘pollakisurie’ genoem. Kinderen met deze aandoening kunnen soms wel 10-15 keer per uur plassen.

Naast vaak plassen zijn er soms klachten van ‘s nachts moeten plassen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten. De arts kan besluiten om nader onderzoek in te stellen. Daar komt meestal niks zorgwekkends uit.

Beloop en prognose

Daytime urinary frequency in childhood syndroom is een volstrekt goedaardige aandoening die vanzelf weer over gaat. Dat kan wel weken tot maanden duren. De aandoening heeft geen gevolgen voor de levensverwachting van het kind.

Engelse vertaling

daytime urinary frequency in childhood syndrome, daytime frequency of childhood

Verder lezen / Referenties

  • SA Koff, MA Byard, ‘The Daytime Urinary Frequency Syndrome of Childhood’, gepubliceerd in The Journal of Urology van november 1988; 140(5): pagina’s 1280-1281.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven