Dauwworm

Bijgewerkt op 24 mei 2022

Wat is dauwworm?

Dauwworm is een huidaandoening van de behaarde hoofdhuid bij baby’s en peuters. De aandoening kan veel last veroorzaken. Gelukkig is dauwworm bij de meeste kinderen goed te behandelen. De medische term voor dauwworm is ‘atopisch eczeem‘ of ‘constitutioneel eczeem’. De term ‘dauwworm’ heeft niks te maken met wormen. De term is afkomstig uit het oud-Nederlands, waar ‘dauw’ verwijst naar ‘vochtig’, en ‘worm’ naar de ronde vorm van de huidafwijkingen.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 5% van alle baby’s krijgt dauwworm. Dat betekent dat er jaarlijks in Nederland zo’n 17.000 baby’s dauwworm krijgen.

Bij wie?

Dauwworm komt vooral voor bij baby’s in de leeftijd van 2-4 maanden. Maar de aandoening kan ook op de peuterleeftijd voorkomen.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen kunnen optreden:

 • Huiduitslag
  • vooral in het gezicht
  • rode, vaak samenvloeiende vlekken
  • jeukend
  • vaak vochtig
  • soms is er schilfering van de huid, soms met korstvorming

Wat is de oorzaak?

Erfelijke aanleg

Dauwworm ontstaat door een erfelijke aanleg voor allergische reacties. Kinderen met dauwworm hebben dus een erfelijke aanleg om allergisch te reageren op verschillende stofjes uit de omgeving. Een dergelijke aanleg voor allergieën wordt ‘atopie‘ genoemd. Van iemand die een dergelijke aanleg heeft wordt gezegd dat hij/zij een ‘atopische constitutie’ heeft.

Mensen met zo’n atopische constitutie hebben een verhoogde kans om dauwworm te krijgen. Op latere leeftijd krijgen ze vaak hooikoorts en/of astma.

De allergische reactie die optreedt bij dauwworm leidt tot verschillende afwijkingen in de huid. Zo zullen de kleine bloedvaatjes in de huid meer vocht doorlaten. Dit leidt tot zwelling en jeuk. Doordat kinderen vaak gaan krabben worden de huidafwijkingen erger worden. Ook kunnen hierdoor wondjes ontstaan. De wondjes kunnen vervolgens besmet raken met bacteriën. Op die manier kunnen de huidafwijkingen geïnfecteerd raken.

Is het besmettelijk?

Dauwworm kan niet door lichamelijk contact worden overgedragen. Het is dus NIET besmettelijk.

Wat is het beloop?

Dauwworm komt vooral voor rond de derde levensmaand. De aandoening verdwijnt meestal vanzelf.

Doordat kinderen met dauwworm een erfelijke aanleg hebben voor overgevoeligheidsreacties (allergië) zal op latere leeftijd vaak astma en/of hooikoorts ontstaan.

Synoniemen

Andere namen voor dauwworm zijn ‘atopisch eczeem bij baby’s en peuters’, en ‘constitutioneel eczeem bij baby’s en peuters’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven