Darmkrampjes

Bijgewerkt op 15 mei 2024

Wat zijn darmkrampjes?

Darmkrampjes – of buikkrampjes – is een vaak voorkomende aandoening bij baby’s waarbij samentrekkingen van de darmen leiden tot aanvallen van buikpijn. Darmkrampjes kunnen bij elke baby voorkomen. Meestal is er een piek in darmkrampjes als de baby 6-8 weken oud is. Daarna nemen ze meestal af.

Wat is de oorzaak?

Darmkrampjes zijn een normaal verschijnsel dat ontstaat door groei en ontwikkeling van het maagdarmkanaal. Daarnaast zijn er factoren die kunnen bijdragen aan het voorkomen van de buikkrampjes. Zo kan het doorslikken van veel lucht bij de voeding bijdragen aan het ontstaan van darmkrampjes. Dat gebeurt vooral als de baby te gulzig drinkt.

Welke symptomen geeft het?

Baby’s met darmkrampen kunnen de volgende symptomen laten zien:

  • aanhoudend huilen
  • slecht slapen / onrustig slapen
  • trappelen met de beentjes
  • gespannen buik
baby's met buikkrampjes zijn vaak ontroostbaar
baby’s met buikkrampjes zijn vaak ontroostbaar – bron: Beth, Wikimedia

Wat is de behandeling?

Wat kun je zelf doen?

Darmkrampjes zijn heel normaal en komen bij alle baby’s voor. Er zijn verschillende dingen die je kunt proberen om de krampen te verminderen of om je baby wat rustiger te krijgen.

  • Laat de baby zo nu en dan even pauzeren bij de voeding.
  • Houd bij flesvoeding de fles niet te verticaal. Dat kan ertoe leiden dat de baby gulziger gaat drinken. Houd in plaats daarvan de fles meer horizontaal.
  • Verdeel de voeding over meer porties dan gebruikelijk. Ook dit gaat gulzig drinken tegen.
  • Geef de baby na de voeding de tijd om een boertje te laten.

Wat kan de arts doen?

Behalve bovenstaande tips geven kan de arts onderzoek instellen naar andere oorzaken van de klachten. Zo kan bijvoorbeeld sprake zijn van koemelkeiwitallergie of van reflux van maagzuur.

Engelse vertaling

baby colic, infantile colic


Niet gevonden wat je zocht?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen daar dan op reageren. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Kijk bijvoorbeeld eens op de webpagina over simvastatine. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven