Salmonella infectie

Bijgewerkt op 27 juli 2023

Wat is een Salmonella infectie?

Salmonella infectie is een aandoening van het maagdarmkanaal die wordt veroorzaakt door een infectie met de Salmonella-bacterie. Besmetting vindt vaak plaats door het eten van rauw of onvoldoende verhit vlees, of rauwe eieren. De aandoening gaat meestal binnen een week vanzelf over maar mensen met een verminderde weerstand kunnen er ernstig ziek van worden. De medische naam voor een infectie met Salmonella-bacteriën is salmonellose.

Welke symptomen geeft het?

Salmonella infecties kunnen leiden tot de volgende klachten:

De klachten treden meestal 1-3 dagen na blootstelling aan de bacterie op en duren normaal gesproken 2-7 dagen.

Welke complicaties kunnen optreden?

Ernstige Salmonella-infecties kunnen leiden tot dehydratie (uitdroging).

Wat is de oorzaak?

De aandoening wordt veroorzaakt door Salmonella-bacteriën, zoals Salmonella enteritidis en Salmonella typhimurium. Andere Salmonella-bacteriën, namelijk Salmonella typhi en Salmonella paratyphi, veroorzaken respectievelijk tyfus en paratyfus.

Mensen komen in contact met Salmonella-bacteriën door het eten van besmet voedsel. Het gaat meestal om onvoldoende verhit of rauw vlees, melk, rauwe eieren of water. Ook kunnen dieren de bacteriën verspreiden, waaronder honden, katten en reptielen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door onderzoek van de ontlasting en/of door antistoffen tegen Salmonella aan te tonen in het bloed.

Wat is de behandeling?

Meestal gaan Salmonella-infecties vanzelf over. In geval van uitdroging (dehydratie) kan toediening van extra vocht, eventueel via een infuus, nodig zijn. Bij mensen met een verminderde weerstand bestaat het risico dat de infectie zich uitbreidt buiten het maagdarmkanaal. In dat geval wordt meestal behandeld met antibiotica, zoals bijvoorbeeld ceftriaxon.

Preventie

Een aantal maatregelen is van belang om Salmonella-infecties te voorkomen. In eerste instantie moet het voedsel altijd goed gewassen worden met schoon water. Vervolgens moet met name vlees voldoende verhit worden om eventuele Salmonella-bacteriën te doden.

Salmonella-bacteriën kunnen ook worden overgedragen door reptielen. Mensen die reptielen als huisdieren houden wordt daarom geadviseerd om (1) de dieren weg te houden van kleine kinderen en mensen met een verminderde afweer, (2) de dieren weg te houden uit keukens en (3) na contact met de dieren altijd de handen te wassen.

Engelse vertaling

salmonellosis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven