Rotavirusinfectie

Bijgewerkt op 16 mei 2024

Wat is een rotavirusinfectie?

Rotavirusinfectie is een infectie van de darmen (buikgriep) die vooral bij baby’s en peuters voorkomt en leidt tot waterdunne ontlasting. Wie eenmaal met het rotavirus geïnfecteerd is geweest is daardoor niet volledig immuun. Latere infecties hebben wel veel minder ernstige gevolgen dan de eerste.

Wat is de oorzaak?

Zoals de naam al zegt wordt rotavirusinfectie veroorzaakt door infectie met het rotavirus. Het virus wordt door mensen die besmet zijn uitgescheiden met de ontlasting. Zo kan het in de lucht terechtkomen, maar ook door aanraking van ontlasting aan de vingers, en zich vervolgens verder verspreiden. Zo kunnen andere mensen besmet raken.

Welke symptomen geeft het?

Na besmetting duurt het 1-3 dagen voordat je ziek wordt. Kinderen met rotavirusinfectie hebben diarree. Wanneer de diarree ernstig is bestaat het risico op uitdroging. De symptomen en ziekteverschijnselen die kunnen optreden zijn:

De symptomen houden drie tot acht dagen aan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Vaak zal geen nader onderzoek worden ingesteld naar de oorzaak van de buikgriep. Eventueel kan met behulp van bloedonderzoek of onderzoek van de ontlasting worden bepaald dat het om een infectie met rotavirus gaat.

Wat is de behandeling?

Er is geen behandeling waarmee een rotavirusinfectie kan worden genezen. Behandeling bestaat daarom uit het toedienen van vocht om te voorkomen dat uitdroging optreedt. Dat betekent dus veel drinken. Eventueel kan ORS (oral rehydration solution) worden gebruikt.

Kun je het voorkomen?

Er zijn verschillende maatregelen die helpen voorkomen dat overdracht van het rotavirus van mens op mens optreedt:

  • regelmatig handen wassen
  • chemische ontsmetting van potentieel verontreinigde spullen
  • borstvoeding zorgt voor het overbrengen van antistoffen tegen rotavirus op de pasgeboren baby.
  • vermijd het drinken van verontreinigd water en ongepasteuriseerde zuivelproducten

Synoniemen

rotavirus-infectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven