Infectie met de EHEC-bacterie

Bijgewerkt op 28 juli 2023

Wat is een infectie met de EHEC-bacterie?

Een infectie met de EHEC-bacterie is een infectie van de darm door de zogenaamde EnteroHemorrhagische Escherichia Coli-bacterie. Dat is een bacterie die in onze darmen voorkomt en normaal gesproken geen infectie veroorzaakt. Bij sommige mensen kan de bacterie echter wel een darminfectie veroorzaken.

Dit artikel gaat over oorzaak, symptomen, diagnose, behandeling en preventie van EHEC-infecties.

Wat is de oorzaak?

Infectie met de EHEC-bacterie veroorzaakt een ontsteking van het darmslijmvlies.

De EHEC-bacterie zit in de ontlasting van varkens en koeien. Waarschijnlijk kan de bacterie in het slachthuis in het vlees terechtkomen. Als het vlees vervolgens onvoldoende wordt verhit kunnen de bacteriën overleven. Zo raken mensen besmet met de EHEC-bacterie. Dit verklaart ook waarom infecties met de EHEC-bacterie vaker voorkomen in het ‘barbecue-seizoen’.

Ook kan de EHEC-bacterie voorkomen in ongepasteuriseerde zuivelproducten en op groente dat in contact is geweest met mest.

Via het besmette voedsel komen de EHEC-bacteriën in de darm terecht. De bacteriën maken stofjes – ’toxinen’ genaamd – aan die via het slijmvlies van de darm worden opgenomen in het bloed. Deze toxinen veroorzaken de ziekteverschijnselen.

De bacteriën scheiden verschillende toxinen af. De meest ziekmakende toxine is het zogenaamde shigatoxine. Als het shigatoxine via het bloed in de nieren terechtkomt kan het daar niercellen kapotmaken. Ook kunnen stolsels (trombi) in de kleine bloedvaatjes van de nieren ontstaan. Dit leidt bij ongeveer 5% van de mensen tot HUS (hemolytisch uremisch syndroom).

Welke symptomen geeft het?

Een infectie met de EHEC-bacterie kan de volgende klachten geven:

  • diarree
    • vaak bloederige diarree
  • misselijkheid, soms met overgeven
  • buikpijn
    • vaak krampende buikpijn
  • koorts

Daarnaast kan de infectie echter een ernstige complicatie veroorzaken, namelijk het Hemolytisch Uremisch Syndroom (HUS).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij veel mensen met een EHEC-infectie zal de diagnose niet worden gesteld. De aandoening gaat na een aantal dagen vanzelf over. Bij sommigen ontstaat echter HUS. In dat geval kan de arts op het spoor komen door de symptomen en afwijkingen die vanwege de HUS optreden, zoals verminderde nierfunctie en een verlaagd aantal bloedplaatjes in het bloed (trombopenie).

De diagnose wordt bevestigd door de bacterie aan te tonen in de ontlasting van de patiënt. Dat gebeurt door de ontlasting te kweken.

Wat is de behandeling?

Er is geen geneesmiddel waarmee een EHEC-infectie van de darm kan worden genezen. De behandeling is daarom afhankelijk van de symptomen die optreden.

Om te voorkomen dat iemand uitdroogt is het van belang om voldoende vocht binnen te krijgen. Dat betekent voldoende drinken. Soms zal het nodig zijn om vocht via een infuus toe te dienen.

De infectie gaat meestal binnen 5-10 dagen vanzelf over.

Wat is het beloop van de ziekte?

Bij de meeste mensen gaat de EHEC-infectie vanzelf over. Bij ongeveer 1 op de 20 mensen zal het zogenaamde hemolytisch uremisch syndroom ontstaan.

Hoe kun je het voorkomen?

Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om besmetting met de EHEC-bacterie te voorkomen.

  • handen regelmatig goed wassen, eventueel met antibacteriële gel;
  • vermijd het eten van rauw (bijv. filet americain), of onvoldoende verhit vlees (bijv. hamburgers op de barbecue);
  • was verse groenten goed schoon vóór consumptie; dit geldt vooral ook voor kiemgroenten als taugé;
  • vermijd contact met mest van dieren.

Synoniemen

Andere namen voor infectie met de EHEC-bacterie zijn EHEC-infectie, infectie met enterohemorragische Escherichia coli, darminfectie met de EHEC-bacterie, EHEC-colitis en darmslijmvliesontsteking door EHEC.

Verder lezen / Referenties


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met een infectie met de EHEC-bacterie.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven