Cryptosporidiose

Bijgewerkt op 31 juli 2023

Wat is cryptosporidiose?

Cryptosporidiose is een vaak voorkomende infectieziekte van de dunne darm die wordt veroorzaakt door de parasiet Cryptosporidium. De ziekte geeft meestal tot waterdunne ontlasting en soms ook klachten van de longen, zoals hoesten of kortademigheid. Bij mensen met een verminderde afweer kan de ziekte ernstig verlopen. Bij hen kan de ziekte ook in andere organen voorkomen.

Hoe vaak komt het voor?

Cryptosporidiose komt regelmatig voor. Jaarlijks krijgen zo’n 35.000-40.000 mensen in Nederland klachten door een infectie met de Cryptosporidium-parasiet.

Wat is de oorzaak?

Cryptosporidiose wordt veroorzaakt door infectie van de darm met de protozo (eencellige parasiet) Cryptosporidium. Mensen kunnen worden besmet als ze de parasiet binnen krijgen via de mond. Dat kan bijvoorbeeld door het binnenkrijgen van verontreinigd water. Het water is dan verontreinigd met ontlasting van besmette dieren of mensen. Omdat de Cryptosporidium parasiet goed overleeft onder verschillende weersomstandigheden kan ook het eten van een met verontreinigd water gewassen groente leiden tot besmetting.

Welke symptomen geeft het?

Niet iedereen met een Cryptosporidium-infectie krijgt klachten. Als dat wel het geval is kunnen de volgende symptomen optreden:

Mensen met een verminderde weerstand hebben vaak ernstiger klachten dan gezonde mensen die cryptosporidiose oplopen. Bij hen gaat de ziekte meestal ook binnen 2-4 weken vanzelf over. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de ziekte langer duren.

Hoe kun je besmetting voorkomen?

Hygienische maatregelen helpen een besmetting te voorkomen. Het is vooral van belang om de handen te wassen na bezoek aan de wc, vóór het eten, en na verwisselen van luiers, na tuinieren en na contact met zieke dieren.

Synoniemen

infectie met de Cryptosporidium parasiet, darminfectie met Cryptosporidium

Engelse term

cryptosporidiosis

Scroll naar boven