Darminfectie door Clostridium

Bijgewerkt op 27 juli 2023

Wat is de oorzaak?

Een darminfectie door Clostridium wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium difficile. Dit is een bacterie die zogenaamde ‘sporen’ vormt. Besmetting vindt plaats doordat deze sporen kunnen worden overgedragen van mens tot mens.

Gezonde mensen worden haast nooit ziek als ze met de Clostridium-bacterie besmet raken. De aandoening komt vooral voor bij mensen van wie de darmflora is aangetast door gebruik van antibiotica. Antibiotica tasten namelijk niet alleen de ziekmakende bacteriën aan maar vaak ook bacteriën die onderdeel uitmaken van onze normale darmflora. Hierdoor kan overgroei van Clostridium-bacteriën ontstaat. Behalve deze overgroei kunnen de Clostridium-bacteriën ook nog ziekmakende stofje aanmaken. Dit worden ’toxinen’ genoemd.

Welke symptomen geeft het?

Een darminfectie door Clostridium bacteriën veroorzaakt vaak de volgende klachten (in afnemende frequentie):

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie) kunnen afwijkingen zichtbaar zijn die kunnen wijzen op een Clostridium-infectie. Om aan te tonen dat het daadwerkelijk om deze bacterie gaat is laboratoriumonderzoek nodig.

De diagnose wordt gesteld door de toxinen van de Clostridium-bacterie aan te tonen. Dat kan door de ontlasting op kweek te zetten en vervolgens te meten of zich toxinen vormen.

Wat is de behandeling?

Een darminfectie door Clostridium-bacteriën wordt behandeld met antibiotica. Middelen die over het algemeen goed werkzaam zijn tegen de Clostridium-bacterie zijn fidaxomicine en metronidazol.

Als er sprake is van dehydratie (uitdroging) moet extra vocht worden ingenomen. Dit kan met behulp van orale rehydratievloeistof (ORS).

Als de aandoening ontstaat door gebruik van antibiotica zal het staken hiervan vaak al verbetering van de klachten geven.

Er zijn aanwijzingen dat poeptransplantatie en gebruik van probiotica kunnen helpen voorkomen dat opnieuw een infectie optreedt.

Synoniemen

Andere namen voor darminfectie door Clostridium zijn Clostridium difficile-geassocieerde diarree, Clostridium difficile-colitis, C. difficile infectie, infectie met Clostridium difficile, Clostridium difficile infectie, darminfectie met Clostridium difficile, CDI, Clostridium difficile-geassocieerde ziekte, en CDAD.

Engelse vertaling

intestinal Clostridium difficile infection

Duitse vertaling

Darminfektion mit Clostridien


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met een Clostridium-infectie van de darm.

Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven