Daratumumab

Bijgewerkt op 11 mei 2021 door Simpto.nl

Wat is daratumumab?

Daratumumab is een geneesmiddel tegen de ziekte van Kahler (multipel myeloom). Het wordt op de markt gebracht door Janssen-Cilag onder de merknaam Darzalex. Darzalex wordt geleverd als injectievloeistof en als (concentraat voor) infusievloeistof. De injectievloeistof is bedoeld voor injectie onder de huid (subcutane injectie). De infusievloeistof is bedoeld voor toediening per infuus.

Hoe werkt het?

Daratumumab is een zogenaamd monoklonaal antilichaam. Kijk voor meer informatie hierover op de webpagina over monoklonale antilichamen.

Bij welke aandoeningen wordt het gebruikt?

Daratumumab wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Kahler (multipel myeloom).

Welke bijwerkingen geeft het?

Net als andere medicijnen kan ook daratumumab bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn moeheid, hoofdpijn, koorts, zich zwak voelen, kortademigheid, hoesten, slapeloosheid, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, darmverstopping (obstipatie) of juist diarree, pijn in de gewrichten, rugpijn en spiersamentrekkingen. Veel voorkomende complicaties zijn infecties van de luchtwegen, waaronder bronchitis en longontsteking (pneumonie). Ook kunnen afwijkingen in het bloed optreden, zoals afname van het aantal witte bloedcellen (leukopenie) en afname van het hemoglobine gehalte (anemie).

Voor aanvullende informatie verwijzen wij naar de Samenvatting van de Productkenmerken in de EPAR van Darzalex. EPAR staat voor European Product Assessment Review. Het is een officieel document van het Europees Geneesmiddelen Agentschap.

ATC-code

L01XC24

Plaats een reactie