Cytomegalie

Bijgewerkt op 25 maart 2020

Wat is cytomegalie?

Cytomegalie is een infectie met het cytomegalovirus (CMV). Bijna de helft van alle mensen zijn ooit geïnfecteerd met dit virus, maar alleen mensen met een verminderde weerstand worden er ziek van.

Andere namen voor deze aandoening zijn ‘cytomegalovirusinfectie’ en ‘CMV-infectie’.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Cytomegalie komt naar schatting tussen de 500-1.000 keer per jaar voor in Nederland.

Cytomegalie komt vooral voor bij pasgeborenen (aangeboren cytomegalie) en bij mensen met een verminderde weerstand, zoals patiënten met HIV-infectie/AIDS, en mensen die afweeronderdrukkende geneesmiddelen (immuunsuppressiva) gebruiken.

Welke symptomen geeft het?

Bij gezonde mensen gaat een infectie met het cytomegalovirus vaak ongemerkt voorbij. Soms zal de infectie wel tot klachten leidt. De volgende klachten kunnen dan optreden:

  • Algemeen gevoel van ziek zijn
  • Verhoogde lichaamstemperatuur of koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Pijn in de gewrichten
  • Knobbels in de nek, de oksels of elders; deze worden veroorzaakt door vergrote lymfeklieren

Bij pasgeborenen met cytomegalie ontstaat vaak een ontsteking van de lever. Kijk voor meer informatie op de pagina over aangeboren cytomegalie (congenitale CMV-infectie).

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Of iemand cytomegalie heeft kan worden bepaald met bloedonderzoek. Het lichaam zal als reactie op de infectie antistoffen aanmaken tegen het cytomegalovirus. Deze antistoffen kunnen worden aangetoond in bloed.

Wat is de behandeling?

Er zijn geen geneesmiddelen waarmee cytomegalie genezen kan worden. Er zijn wel geneesmiddelen tegen virussen (antivirale middelen) die kunnen helpen om de klachten te verlichten. die de ziekte kunnen genezen. Er zijn wel virusremmers die de klachten kunnen verminderen.

Beloop en prognose

De klachten gaan meestal na enkele weken vanzelf over. Het virus blijft echter in het lichaam aanwezig, ook als er geen klachten zijn geweest. Bij een klein aantal mensen kan dat op latere leeftijd tot een opvlamming van de ziekte leiden. Dat gebeurt vooral als de weerstand om een of andere reden afneemt. Dat kan zijn door gebruik van bepaalde geneesmiddelen (chemotherapie, afweeronderdrukkende geneesmiddelen) of door bepaalde ziekten die het afweersysteem aantasten.

Complicaties

Ook kunnen bij een klein aantal mensen complicaties optreden. Berucht zijn ontsteking van de hartspier en afwijkingen van het netvlies. Deze laatste complicatie wordt CMV-retinitis genoemd.

Cytomegalie kan ook het maagslijmvlies aantasten. Dat kan leiden tot maagontsteking en/of de ziekte van Ménétrier.

Kan ik het voorkomen?

Er bestaat geen vaccin tegen cytomegalie. Ook zijn er geen geneesmiddelen om de infectie te behandelen. De volgende maatregelen kunnen helpen bij het voorkomen van een besmetting met het cytomegalovirus.

  • Voorkom contact met lichaamsvocht;
  • Was de handen goed, vooral na het verschonen van een kind;
  • Spoel de handen goed af na het wassen en droog ze af met een papieren handdoekje.

Engelse vertaling

cytomegalovirus infection, CMV-infection

Synoniemen

Andere namen voor deze aandoening zijn infectie met het cytomegalovirus, cytomegalovirusinfectie, en CMV-infectie.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 3 oktober 2016
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 30 juli 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven