Cyanide vergiftiging

Wat is cyanide vergiftiging?

Cyanide vergiftiging is een aandoening waarbij iemand teveel cyanide of cyanide-bevattende stoffen heeft binnengekregen. Andere namen zijn cyanidevergiftiging, cyaanintoxicatie, cyaanvergiftiging, en blauwzuurvergiftiging.

Wat is cyanide?

Cyanide is een giftige stof die bestaat uit een koolstofatoom en een stikstofatoom. Bekende afgeleide stoffen zijn waterstofcyanide (blauwzuur) en kaliumcyanide (cyaankali).

Waterstofcyanide kan gevormd worden uit een stofje dat voorkomt in bittere amandelen.

Wat is de oorzaak?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen ‘acute cyanidevergiftiging’ en ‘chronische cyanidevergiftiging’. Acute vergiftiging wordt meestal veroorzaak door inademing van cyaan bevattende stoffen. Zulke stoffen komen vrij bij de verbranding van bepaalde kunststoffen (plastics). Chronische vergiftiging kan komen door het eten van voedingsmiddelen die lage hoeveelheden cyanide bevatten. Dit komt vooral voor in Afrika door het eten van cassavewortels.

Welke klachten geeft het?

Cyanidevergiftiging door inademing van cyanide kan de volgende klachten geven:

Inademing van lagere doses:

Inademing van hogere doses:

Cyanidevergiftiging door het eten van cyanide-bevattende voedingsmiddelen kan de volgende klachten geven:

Hoe ernstig is het?

Cyanide vergiftiging is een levensbedreigende aandoening waarvoor altijd direct medische hulp ingeroepen moet worden. De prognose van een acute vergiftiging is over het algemeen slechter dan van een chronische vergiftiging.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij bloedonderzoek kan de anion gap verhoogd zijn.

Wat is de behandeling van cyanide vergiftiging?

Er zijn verschillende middelen beschikbaar die gebruikt worden bij de behandeling van cyanide vergiftiging. Voorbeelden zijn amylnitriet, natriumnitriet en natriumthiosulfaat. Voor een uitgebreid overzicht verwijzen wij naar de Engelstalige Wikipedia-pagina over cyanidevergiftiging.

Engelse term

cyanide poisoning

Synoniemen

Andere namen voor cyanide vergiftiging zijn cyanidevergiftiging, cyanidetoxiciteit, cyanide-intoxicatie en intoxicatie met cyanide.


Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 24 juni 2014
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 12 juni 2017

9 Comments

 1. malfroot rika
  22/02/2015 @ 11:16

  ik krijg op mijn nagels groene vlekken .kan dit iets te maken hebben met cyanide?

  Reply

  • Erwin
   22/02/2015 @ 12:20

   Hallo Rika,
   In onze database zitten een aantal oorzaken voor groene nagels. Daar zit cyanidevergiftiging niet bij.
   Ik zal de komende dagen een aparte webpagina aanmaken over ‘groene verkleuring van de nagels‘. Die komt dan onder ‘symptomen’ te staan.
   Erwin Douwes

   Reply

 2. Katrien
  15/06/2015 @ 15:35

  Kan je blauwe tanden krijgen als je lijnzaad gegeten hebt?

  Reply

 3. Alexa
  11/05/2016 @ 20:28

  Heb ca. 300 gr. bedorven verse spinazie gegeten, het stonk, wat ik niet heb geroken. Nu heb ik teveel cyaankali naar binnen gekregen en nitraat. Zijn de gevolgen merkbaar bij deze hoeveelheid? hartkloppingen, haaruitval, enz. merk nu nog niets, ben wel beetje misselijk, maar dat kan de gedachte hieraan veroorzaken.

  Reply

 4. Mia Clerckx
  27/12/2016 @ 10:25

  Ik eet geregeld noten waaronder amandelen. Soms voel ik me niet ok gedurende enkele dagen en vraag me, na lezing van dit artikel, af of de amandelen hiervan de oorzaak kunnen zijn. Sommige symptomen die in het lijstje voorkomen zijn dan aanwezig. Als hier sprake zou zijn van vergiftiging, hoe kan je dit dan met zekerheid laten vaststellen en wat kan je er tegen doen?

  Reply

 5. radeloos
  11/07/2017 @ 19:01

  goedendag,

  mijn moeder heeft nierkanker en uitzaaiingen in longen en heup… er staat bij dat bittere amandelen gevaarlijk zijn voor mensen met slecht werkende nieren…. is er een andere middel om te kunnen gebruiken?

  heel graag jullie advies.

  Reply

 6. MarionT
  12/08/2017 @ 11:22

  Wordt cyanidevergiftiging met hydrocobalamine (B12) behandeld?

  Reply

 7. R.pijper
  03/09/2018 @ 18:21

  Kan 1 eetlepel gebroken lijnzaad in beetje yohurt giftig werken

  Reply

  • Ivon Kennedy
   25/09/2018 @ 15:07

   Heb ik 5 dagen gedaan en kreeg vreselijke hoofdpijn. Voelde mij rg beroerd en angstig/duizelig. Ded dat tegen cholesterol na een TIA. Stopte ermee en hoofdpijn verdween.

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *