Cryptorchisme

Bijgewerkt op 10 maart 2021

Wat is cryptorchisme?

Van cryptorchisme is sprake als één of beide zaadballen niet vanuit de buikholte zijn ingedaald in de balzak (= scrotum). In de normale situatie zijn de zaadballen al voor de geboorte ingedaald of gebeurt dit in het eerste levensjaar.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van het niet indalen van de testikel(s) kan zijn (1) een stoornis in het hormonale evenwicht of (2) een obstructie die belemmert dat de zaadbal vanuit de buikholte indaalt in de balzak.

Welke symptomen geeft het?

Cryptorchisme geeft meestal geen klachten. Wel kan het niet indalen van de teelballen op den duur leiden tot verminderde vruchtbaarheid. Dit komt doordat de hogere temperatuur in de buikholte leidt tot een slechte zaadproductie.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Zelf kan men voorzichtig proberen te voelen of de zaadbal in de balzak zit. Is dit niet het geval na het eerste levensjaar, dan is het raadzaam een arts te raadplegen. Meestal is echter bij de geboorte of op het consultatiebureau al vastgesteld dat er sprake is van een niet ingedaalde testikel.

De arts zal proberen de zaadbal te voelen in de balzak. Als de zaadbal niet gevonden wordt is deze waarschijnlijk niet ingedaald. Dan kan soms de zaadbal onder in de buik worden gevoeld.

Wat is de behandeling?

De arts kan proberen de zaadbal de balzak in te duwen of strijken. Als dat mogelijk is wordt gesproken van ‘retractiele testikel’. Als dat niet mogelijk is wordt gesproken van een ‘niet ingedaalde testikel’. Als de teelbal niet in de balzak kan worden geduwd zal meestal een operatie worden gedaan waarbij de taalbal in de balzak wordt geplaatst.

Engelse vertaling

cryptorchism

Synoniemen

Andere namen hiervoor zijn niet-ingedaalde teelbal, niet-ingedaalde zaadbal, niet-ingedaalde testikel en niet-ingedaalde testis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven