Coxsackie B-virusinfectie

Bijgewerkt op 18 mei 2022

Wat is een Coxsackie B-virusinfectie?

Een Coxsackie B-virusinfectie is een infectie met het Coxsackie B-virus die kan leiden tot ernstige complicaties, vooral bij zuigelingen.

Wat is de oorzaak?

Een Coxsackie B-virusinfectie wordt veroorzaakt door besmetting met het Coxsackie B-virus. Besmetting van zuigelingen vindt meestal plaats tijdens de bevalling. De moeder heeft dan gedurende de zwangerschap een Coxsackie B-virusinfectie doorgemaakt. Het virus wordt nog via de darmen uitgescheiden met de ontlasting. Tijdens de geboorte kan de baby in contact komen met virusdeeltjes die uit de anus van de moeder komen. Besmetting kan ook plaatsvinden via een wond.

Welke symptomen en complicaties kan het geven?

Na besmetting duurt het meestal 2-6 dagen voordat klachten ontstaan. De periode tussen besmetting en het ontstaan van symptomen wordt de incubatietijd genoemd.

Een Coxsackie B-virusinfectie kan tot verschillende symptomen en complicaties leiden, zoals:

Wanneer er sprake is van klachten als pijn in de borstkas, snelle hartslag, hartkloppingen en/of kortademigheid moet direct een arts worden ingeschakeld. Er kan dan namelijk zijn van een complicaties aan het hart, zoals:

Een infectie met het Coxsackie B-virus kan ook leiden tot hersenvliesontsteking. Omdat het om een infectie met een virus gaat wordt dan gesproken van een virale meningitis of een aseptische meningitis.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een Coxsackie B-virusinfectie kan worden vastgesteld met behulp van serologisch onderzoek. Dat betekent dat antistoffen tegen het Coxsackie B-virus worden aangetoond. Daarnaast is het mogelijk om het virus in een celcultuur te kweken. Vaak zal geen nader onderzoek worden ingesteld omdat dit geen gevolgen heeft voor de behandeling.

Het Coxsackie B-virus kan ook worden vastgesteld met elektronenmicroscopie. Dit is echter geen onderzoek dat regelmatig wordt ingezet om een diagnose te stellen.

Coxsackie B-virusinfectie
Coxsackie B-virussen onder de elektronenmicroscoop – dit zijn de veroorzakers van Coxsackie-B virusinfectie

Wat is de behandeling?

Er is geen standaardbehandeling bij Coxsackie B-virusinfectie. Als de aandoening leidt tot complicaties als myocarditis of meningitis is gespecialiseerde behandeling door een cardioloog respectievelijk neuroloog aangewezen.

Engelse vertaling

Coxsackie B virus infection

Duitse vertaling

Coxsackie-B Virus-Infektion

Verder lezen / Referenties

1 gedachte over “Coxsackie B-virusinfectie”

  1. Kan coxsackie B infectie met pericard en alle andere klachten zoals hierboven beschreven , na gebruik van prednison meer dan 10 jaar later, weer de kop op steken en kunnen er neurologische en spierkramp klachten optreden ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven