Coxitis fugax

Bijgewerkt op 30 november 2021

Wat is coxitis fugax?

Coxitis fugax is een ontsteking van het heupgewricht bij kinderen. Deze ontsteking ontstaat snel en verdwijnt ook weer snel. Vandaar de naam “coxitis fugax”. ‘Coxitis’ betekent ‘ontsteking van het heupgewricht’, en ‘fugax’ betekent ‘vluchtig’.

Symptomen coxitis fugax

De volgende klachten komen voor:

  • Moeite met lopen, bijvoorbeeld:
    • mank lopen
    • helemaal niet willen lopen of staan op het bewuste been
  • Soms een lichte temperatuurverhoging.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal vaak de diagnose vermoeden op grond van de klachten en lichamelijk onderzoek. Soms zal beeldvormend onderzoek worden aangevraagd. Op röntgenfoto’s zijn meestal geen afwijkingen zichtbaar. Bij echografie van het heupgewricht kan het gewrichtskapsel gezwollen zijn. Ook kan er vocht in het heupgewricht worden gezien.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak is onbekend, mogelijk kan het na een virusinfectie ontstaan , zoals een verkoudheidje.

Hoe vaak komt het voor? Bij wie?

Coxitis fugax is een veel voorkomende aandoening. Het komt meestal voor bij kinderen van 2-7 jaar.

Behandeling

Omdat de aandoening snel weer over gaat is behandeling meestal niet nodig. De meeste kinderen komen niet eens bij de huisarts omdat de klachten dan al vaak over zijn.

Alleen ernstige gevallen worden behandeld door het been ‘in tractie’ te binden. Hiervoor is opname in het ziekenhuis nodig. Het been wordt met een gewicht aan een katrol omhoog gehouden om belasting van het heupgewricht te voorkomen. Het is echter niet duidelijk of deze behandeling veel zin heeft.

Beloop

De klachten gaan meestal binnen enkele weken vanzelf over. Als dat niet gebeurt is er mogelijk iets anders aan de hand. Kijk voor een uitgebreid overzicht van oorzaken voor pijn aan de heup op de webpagina over heuppijn.

Scroll naar boven