Couvelaire uterus

Bijgewerkt op 11 december 2023

Wat is een couvelaire uterus?

Een couvelaire uterus is een zeldzame aandoening waarbij loslating van de placenta (abruptio placentae) leidt tot een bloeding die kan doordringen in de wand van de baarmoeder. Het bloed kan zo via de baarmoederwand doorsijpelen naar de buikholte.

Hoe vaak komt het voor?

Couvelaire uterus komt voor bij ongeveer 5% van de zwangere vrouwen met een placentaloslating.

Wat is de oorzaak?

Bij een couvelaire uterus is sprake van een bloeding achter de placenta. Dit gebeurt bij een placentaloslating. Het bloed sijpelt via de baarmoederwand naar de buikholte.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

  • veelvuldig aanspannen van de baarmoeder (uteruscontracties)
  • er kan sprake zijn van bloedverlies via de vagina
  • bij het ongeboren kind kan de aandoening leiden tot stress (foetale nood), en soms zelfs tot overlijden

Doordat bloed door de baarmoederwand sijpelt kan de baarmoederwand haar stevigheid verliezen. Bij sommige vrouwen kan dat leiden tot het scheuren van de baarmoederwand. Dit is een ernstige complicatie waarvoor een spoedkeizersnede wordt verricht.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bij lichamelijk onderzoek is de baarmoeder gespannen en vaak pijnlijk. Op een echo van de buik is een bloeding achter de placenta zichtbaar. Artsen spreken van een retroplacentair hematoom.

Als besloten wordt om het kind te halen via een keizersnede kan de diagnose worden bevestigd aan de hand van bevindingen tijdens de operatie. De baarmoeder heeft blauwpaarse vlekken en soms ook puntbloedinkjes. Verder bevat de baarmoeder bloederig vocht. Ook in de buikholte kan bloederig vocht aanwezig zijn.

Wat is de behandeling?

De behandeling kan bestaan uit het op gang brengen (inleiden) van de baring, of het halen van het kind met een keizersnede.

Engelse vertaling

couvelaire uterus, uteroplacental apoplexy

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven