Corticale dysplasie

Bijgewerkt op 2 oktober 2023

Wat is corticale dysplasie?

Corticale dysplasie is een aangeboren afwijking van de hersenen waarbij de hersenschors niet goed is aangelegd. Als de afwijking van de hersenschors alleen in een bepaald deel van de hersenen voorkomt wordt gesproken van focale corticale dysplasie. Dit is de meest voorkomende vorm van corticale dysplasie.

Welke vormen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen verschillende vormen van focale corticale dysplasie (FCD).

  • FCD Type I – De cellen in de hersenschors zijn niet goed gerangschikt. Meestal is de zogenaamde temporaalkwab van de hersenen aangetast. Dit type komt vooral voor bij volwassenen die toevallen krijgen.
  • FCD Type II – Bij deze vorm zijn de cellen in de hersenschors niet alleen niet goed gerangschikt, ze vertonen ook zelf afwijkingen. Bij dit type kunnen zowel de temporaalkwabben als de frontaalkwabben zijn aangetast. Deze vorm komt vooral voor bij kinderen.
  • FCD Type III: Bij deze vorm zijn, naast de afwijkingen in de hersenschors, ook afwijkingen elders in de hersenen aanwezig.

Wat is de oorzaak?

Het is niet altijd duidelijk waarom corticale dysplasie ontstaat. Soms ontstaat het als gevolg van letsel (verwonding) van de hersenen. In andere gevallen is er sprake van een afwijking (mutatie) in het DNA. Het blijft echter regelmatig onduidelijk wat de oorzaak is.

Welke symptomen geeft het?

Corticale dysplasie kan tot verschillende symptomen en ziekteverschijnselen leiden, waaronder:

Engelse vertaling

cortical dysplasia


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) kinderen of mensen met corticale dysplasie.

Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven