Voorwerp in oog gekregen

Bijgewerkt op 10 april 2023

Wat is de oorzaak?

Voorwerp in het oog kan van alles betekenen. Het kan een vliegje zijn dat in het oog is gevlogen, of zand, of een druppel verf. Meestal gaat het om voorwerpen die op het oogoppervlak terechtkomen. Soms echter kan een voorwerp, bijvoorbeeld een metaaldeeltje, in het hoornvlies vastzitten. Nog zeldzamer is het dat een voorwerp daadwerkelijk in het oog terechtkomt.

Welke symptomen geeft het?

Een voorwerp dat op het oogoppervlak terechtkomt geeft het gevoel dat er iets in het oog zit. Artsen spreken in dat geval van een corpus alienum gevoel. Vaak is het voorwerp, bijvoorbeeld een vliegje, zichtbaar in het oog. Soms zit het onder het ooglid. Dan is het nodig om het onderooglid of bovenooglid van het oogoppervlak te trekken om het voorwerp zichtbaar te maken. Verder kan een voorwerp op het oog leiden tot een tranend oog en wazig zien.

Een voorwerp dat echt in het oog zit kan het gezichtsvermogen permanent belemmeren. Als een voorwerp langere tijd in het oog blijft zitten, of onvolledig is verwijderd, kan een ooginfectie ontstaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als het voorwerp niet direct zichtbaar is aan het oogoppervlak kan het onder het ooglid zitten. Door het ooglid weg te trekken wordt het dan zichtbaar.

Een voorwerp dat daadwerkelijk in het oog zit is niet altijd goed zichtbaar van de buitenkant. In dat geval kan de oogarts met speciale apparatuur in het oog kijken.

Wat is de behandeling?

Een vliegje in het oog kun je meestal zelf verwijderen. Dat kan door het vliegje te pakken of naar een ooghoek te wrijven. Als het vliegje onder het bovenooglid zit kan het helpen om het bovenooglid over het onderooglid te trekken en los te laten. Soms blijft het vliegje dan aan de wimpers van het onderooglid plakken.

Als het niet mogelijk is het voorwerp zelf te verwijderen kan de arts dat doen. Bezoek hiervoor de huisarts of de eerste hulp van het ziekenhuis. Wrijf niet in het oog. Vraag iemand anders om je naar de arts te brengen.

Als het voorwerp diep in het oog zit wordt het meestal door een oogarts met een operatie verwijderd.

Tegen de pijn kan de arts oogdruppels voorschrijven. Om infectie tegen te gaan kan de arts oogdruppels met antibiotica voorschrijven.

Raadpleeg de arts als de klachten toenemen of na twee dagen niet zijn verdwenen. Ook wanneer het gezichtsvermogen achteruit gaat of als je koorts krijgt is het van belang de arts te raadplegen.

Preventie

Om voorwerpen in het oog te voorkomen zijn speciale veiligheidsbrillen beschikbaar.

Synoniemen

corpus alienum in het oog

Engelse vertaling

foreign body in the eye, corpus alienum in the eye

Synoniemen

voorwerp in het oog, corpus alienum oog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven