Corpus alienum

Bijgewerkt op 10 april 2023

Wat is een corpus alienum?

Een corpus alienum is iets dat in het lichaam voorkomt maar daar niet thuishoort.

Voorbeelden van corpora aliena

Voorbeelden van een corpus alienum zijn een splinter, een metaaldeeltje in het oog, een voorwerp in de neus, een kogel, een achtergebleven gaas in de buik na een operatie, of een pinda in de luchtwegen. Ook een bezoar (lactobezoar, trichobezoar etc.) is een corpus alienum. Maar ook voorwerpen die met opzet in het lichaam zijn ingebracht, zoals prothesen of een pacemaker, zijn corpora aliena.

Welke symptomen geeft het?

Corpora aliena kunnen symptomen geven doordat ze druk uitoefenen, een holte afsluiten, of een lokale ontstekingsreactie veroorzaken. Ook kan een vreemd voorwerp ziekteverwekkers, zoals bijvoorbeeld bacteriën, in het lichaam brengen. Dat kan leiden tot een infectie. Soms zal een vreemd voorwerp een chemische reactie in het lichaam op gang brengen. Zo kunnen op verschillende manieren symptomen ontstaan. De symptomen die optreden zijn afhankelijk van de lokatie van het vreemde voorwerp in het lichaam.

Niet alle vreemde voorwerpen veroorzaken klachten. Sommige corpora aliena zijn inert. Dat betekent dat ze geen irritatie in het lichaam veroorzaken. In het geval dat een corpus alienum een ontstekingsreactie veroorzaakt kan den duur inkapseling van het vreemde voorwerp optreden.

Synoniemen

corpora aliena, vreemd voorwerp

Engelse vertaling

foreign body

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven