Congenitale syfilis

Wat is congenitale syfilis?

Congenitale syfilis is een zeldzame aangeboren infectie waarbij een pasgeboren baby besmet is door een moeder met syfilis (lues). De overdracht van de syfilis-bacterie vindt meestal plaats als tijdens de zwangerschap de bacterie via de placenta het ongeboren kind bereikt. Soms vindt de besmetting plaats tijdens de bevalling. Andere namen voor deze aandoening zijn congenitale lues, aangeboren lues en aangeboren syfilis.

Hoe vaak komt het voor?

Congenitale syfilis is een zeldzame aandoening. Wij schatten dat deze aandoening jaarlijks in Nederland bij 5-10 pasgeboren baby’s wordt vastgesteld.

Wat is de oorzaak?

Congenitale syfilis wordt veroorzaakt door een infectie met de syfilis-bacterie Treponema pallidum. Besmetting vindt meestal plaats door overdracht van de bacterie via de placenta. Dit wordt transplacentaire overdracht genoemd. Soms vindt besmetting plaats tijdens de (vaginale) bevalling. Dit laatste kan voorkomen als de moeder een syfilis-zweer aan het slijmvlies van de vagina heeft.

Welke symptomen geeft het?

Congenitale syfilis veroorzaakt niet altijd symptomen. In ongeveer de helft van de besmetting leidt de infectie tot een miskraam (spontane abortus), doodgeboorte, of tot vroeggeboorte van het kind. Wanneer niet tijdig wordt behandeld kan de aandoening tot de volgende symptomen en ziekteverschijnselen leiden:

  • afwijkingen aan het gebit
  • afwijkingen aan het skelet
  • zadelneus (ingedeukte neusrug)
  • huiduitslag
  • vergrote lever
  • vergrote milt
  • slechthorendheid

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld door zowel bij de moeder als bij het kind antistoffen tegen Treponema pallidum aan te tonen. Het aantonen van antistoffen in het bloed wordt serologisch onderzoek genoemd. Als antistoffen tegen de Treponema-bacterie kunnen worden aangetoond wordt gesproken van positieve lues-serologie.

Verder kunnen bij beeldvormend onderzoek van het skelet bepaalde afwijkingen worden gezien, zoals verkalkingen in de groeischijven (epifyses). Dit wordt positief teken van Wegner genoemd.

Wat is de behandeling?

Congenitale syfilis wordt behandeld met antibiotica.

Synoniemen

aangeboren syfilis, aangeboren lues, congenitale lues

Engelse vertaling

congenital syphilis, congenital lues

Verder lezen / Referenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven