Confettihuid

Bijgewerkt op 8 augustus 2023

Wat is confettihuid?

Confettihuid is een aandoening van de huid waarbij kleine witte vlekjes ontstaan. De vlekjes zitten vooral op de onderbenen, maar kunnen ook elders op het lichaam voorkomen. In het gezicht komen ze echter niet voor.

confettihuid (hypomelanosis guttata) op het onderbeen
confettihuid op het onderbeen (Bron: Dr J del Boz)

De medische term voor deze aandoening is ‘hypomelanosis guttata’ of ‘idiopathische guttate hypomelanose’. De aandoening werd voor het eerst beschreven in 1966 door Cummings en Cottel. In het verleden werd daarom ook wel gesproken van het syndroom van Cummings en Cottel.

Hoe vaak komt ’t voor?

Confettihuid komt zeer vaak voor. Ongeveer de helft van alle mensen van middelbare leeftijd en ouder heeft ermee te maken.

Bij wie?

De aandoening komt vooral voor bij mensen vanaf 25-30 jaar. Bij jongeren komt het niet of nauwelijks voor. De aandoening komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Wat is de oorzaak?

Confettihuid ontstaat vooral op plekken die hebben blootgestaan aan zonlicht. Daarom wordt vermoed dat langdurige blootstelling aan zonlicht van belang is voor het ontstaan van de aandoening. Hetzelfde geldt voor blootstelling aan UV-licht van zonnebanken.

Welke symptomen geeft het?

Confettihuid geeft kleine witte vlekjes op delen van de huid die veel aan zonlicht blootstaan. De witte vlekjes zijn vaak rond van vorm. Ze zijn meestal één tot enkele millimeters in doorsnede.

Om onduidelijke reden komen de vlekjes vooral voor op de scheenbenen en de strekzijde van de onderarmen. Ze kunnen ook elders op het lichaam ontstaan.

De aandoening komt opvallend weinig voor in het gezicht, terwijl het gezicht juist veel aan zonlicht blootstaat.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal meestal direct zien dat het om confettihuid gaat.

Als er twijfel is kan een huidbiopsie worden gedaan. Hierbij wordt een stukje huid uit een huidafwijking weggenomen. Dit wordt door een patholoog onder de microscoop bekeken. Op grond van de bevindingen kan de diagnose worden bevestigd.

Onder de microscoop is het epitheel dunner dan normaal. Ook is er sprake van verhoorning van de huid (hyperkeratose). Het aantal pigmentkorrels in de huid is verminderd.

Is het ernstig?

Confettihuid is een volstrekt onschuldige aandoening.

Is het besmettelijk?

Nee, de aandoening is niet besmettelijk.

Wat is de behandeling?

Er is geen behandeling waarmee de aandoening kan worden genezen. Als de afwijkingen storend zijn kunnen ze worden gecamoufleerd, bijvoorbeeld met zelfbruinende lotions of zelfbruinende sprays.

Er wordt onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van laserbehandeling (Xtrac Excimer laser) bij deze aandoening. Resultaten daarvan zijn bij ons nog niet bekend.

Preventie

Om confettihuid te voorkomen is het van belang om jezelf goed te beschermen tegen zonnebrand. Dus vermijden van langdurige blootstelling aan zonlicht, of goed insmeren met zonnebrandmiddelen.

Hetzelfde geldt voor blootstelling aan andere bronnen van UV-licht, zoals zonnebanken.

Ook verdere uitbreiding van de huidafwijkingen kan deels worden voorkomen door de huid te beschermen tegen UV-licht.

Beloop en prognose

De vlekjes gaan niet weg. Met de leeftijd zal het aantal vlekjes toenemen.

De aandoening is volstrekt goedaardig. De levensverwachting wordt niet beperkt door deze aandoening.

Verder lezen / Referenties

  • Dr AC de Groot & Dr J Toonstra, ‘Casuïstiek in de dermatologie, Deel 1’, uitgegeven door Bohn Stafleu van Loghum, Houten 2009, ISBN 978 90 313 61885.
  • KI Cummings ea, ‘Idiopathic guttate hypomelanosis’, gepubliceerd in Archives of Dermatoly van 1966; 93: pagina’s 184-186.

Synoniemen

Andere namen voor confettihuid zijn hypomelanosis guttata, idiopathische guttate hypomelanose, IGH, guttate hypomelanose, leukopathia symmetrica progressiva, en leukoderma lenticulare disseminatum.


Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met confettihuid.

Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

1 gedachte over “Confettihuid”

  1. Kan iemand mij vertellen of het laseren van beharing op de benen bij deze ziekte wel gewoon mag? Bij vitiligo mag dit niet. Maar is dit dan anders?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven