Oorzaak

Bijgewerkt op 20 december 2017

Oorzaak CRPS

De oorzaak van het complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) is niet goed bekend. Er bestaan verschillende ideëen over het ontstaan van deze aandoening.

Overactiviteit zenuwcellen

Volgens sommige onderzoekers wordt CRPS veroorzaakt door overactiviteit van bepaalde zenuwcellen. Hierdoor zouden bepaalde stofjes die een ontstekingsreactie veroorzaken naar de plek van de verwonding worden getransporteerd. De onderliggende oorzaak van de afwijkingen aan de zenuwen wordt gezocht in de aanwezigheid van zuurstofradicalen.

Rol van ACE (angiotensine converterend enzym)

Mensen die worden behandeld met zogenaamde ‘ACE-remmers’ hebben een verhoogde kans om CRPS te krijgen. ACE-remmers zijn geneesmiddelen die worden gebruikt bij de behandeling van hoge bloeddruk en hartfalen. Deze middelen remmen het zogenaamde ‘angiotensine converterend enzym’ (ACE).

CRPS door ‘disuse’

Een nieuwere opvatting over het ontstaan van CRPS is dat de aandoening ontstaat door het aangedane lichaamsdeel NIET te bewegen (‘disuse’). De pijn wordt bij deze methode gezien als een vals alarmsignaal dat genegeerd dient te worden.

Door de ‘disuse’ op te heffen zouden de klachten vanzelf weer verdwijnen. Op deze theorie is de zogenaamde ‘pain exposure in physical therapy’ (PEPT) behandeling gebaseerd.


Verder lezen / Referenties

  • JPM Frölke, RT van Dongen en H van de Meent, ‘Complex regionaal pijnsyndroom type 1: de mythe ontkracht’, gepubliceerd in de rubriek ‘Ter discussie’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 2015; 159: A8370.

Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 20 december 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 20 december 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven