Bijgewerkt op 14 februari 2022
CRPS Behandeling
Deze webpagina gaat over de behandeling van het Complex Regionaal Pijn Syndroom (CRPS). Omdat niet precies duidelijk is waardoor CRPS wordt veroorzaakt is er ook geen behandeling waarmee de aandoening snel genezen kan worden. De behandeling is daarom gericht op het verminderen van de klachten. Dit wordt ook wel ‘symptomatische behandeling’ genoemd. Naast het verminderen van klachten is ook het herstel of behoud van de functie van het getroffen lichaamsdeel van belang. De behandeling van mensen met complex regionaal pijnsyndroom bestaat meestal uit geneesmiddelen en fysiotherapie.
Pijnstillers en andere pijnbestrijding
De pijn kan worden tegengegaan met pijnstillers (analgetica). In principe kan daarvoor het schema van de WHO-pijnladder worden gebruikt. Dat betekent dat in eerste instantie een gewone pijnstiller als paracetamol wordt gebruikt. Pas als paracetamol niet helpt wordt een middel van de volgende stap in het schema gekozen.
Gewone pijnstillers als paracetamol en ibuprofen helpen vaak onvoldoende tegen de heftige pijn. Daarom zal de behandelend arts vaak een sterkere pijnstiller voorschrijven.
Middelen tegen neuropathische pijn
Als de gebruikelijke pijnstillers niet of onvoldoende werken zijn er nog andere medicijnen die mogelijk werken. Het gaat hier om medicijnen die werkzaam zijn tegen zogenaamde ‘neuropathische pijn’. Voorbeelden van dit soort medicijnen zijn gabapentine en de zogenaamde ’tricyclische antidepressiva’.
Pijnbestrijding als pijnstillers niet helpen
Bij een klein deel van de patiënten met CRPS zal de pijn niet of onvoldoende verminderen door gebruik van pijnstillers. Zij kunnen worden doorverwezen naar een pijnspecialist. De pijnspecialist heeft verschillende behandelingsmogelijkheden, zoals het aanleggen van een zenuwblokkade.
Ontstekingsremmende middelen
Bij de behandeling van ‘warme dystrofie’ worden vaak ontstekingsremmende middelen voorgeschreven. Naast NSAID’s (zie pijnstillers) zijn dat corticosteroïden en anti-oxidanten.
Corticosteroïden
Corticosteroïden, zoals prednisolon, worden soms voorgeschreven in de beginfase van CPRS. Vanwege de bijwerkingen bij langdurig gebruik worden ze meestal maar kortdurend voorgeschreven.
Anti-oxidanten
Bij het ontstaan van CPRS spelen zuurstofradicalen mogelijk een rol. Om die reden worden ook vaak middelen voorgeschreven die zuurstofradicalen wegvangen, zogenaamde ‘anti-oxidanten’. Voorbeelden van dergelijke anti-oxidanten zijn N-acetylcysteïne, vitamine C-tabletten en dimethylsulfoxide-zalf (DMSO-zalf).
Fysiotherapie
Vanwege de pijn en de zwelling worden ledematen die zijn aangetast vaak minder gebruikt. Fysiotherapie kan helpen om het aangetaste lichaamsdeel toch in beweging te houden. Dit helpt voorkomen dat het gewricht stijf wordt en dat spieren dunner worden.
Pain Exposure in Physical Therapy (PEPT)
In het verleden werd de patiënt vaak geadviseerd om het aangetaste lichaamsdeel te bewegen ‘op geleide van de pijn’. Tegenwoordig zijn er steeds meer therapeuten die patiënten adviseren om ‘door de pijn heen’ te bewegen. De pijn dus als het ware te negeren. Op grond van dit principe is door artsen en fysiotherapeuten in Hoogeveen is de ‘Pain Exposure in Physical Therapy’ (PEPT) methode ontwikkeld.
Bij de PEPT-methode worden patiënten met CRPS-1 worden aangemoedigd om veel te bewegen met het aangetaste lichaamsdeel. Het idee achter de methode is dat de klachten juist worden versterkt door het aangedane lichaamsdeel NIET te bewegen. De pijn wordt bij deze methode gezien als een vals alarmsignaal dat genegeerd dient te worden.
Ergotherapie
Voor mensen die vanwege hun klachten worden gehinderd in hun werk of dagelijkse activiteiten kan ergotherapie helpen. De ergotherapeut leert je om beter om te gaan met de beperkingen die door de zieke worden opgelegd.
Psychologische ondersteuning
Mensen met langdurig aanhoudende klachten, bijvoorbeeld omdat de behandeling niet goed aanslaat, kan psychologische ondersteuning helpen. Een psycholoog helpt de patiënt dan om beter om te kunnen gaan met zijn/haar klachten.
Verder lezen / Referenties
- JPM Frölke, RT van Dongen en H van de Meent, ‘Complex regionaal pijnsyndroom type 1: de mythe ontkracht’, gepubliceerd in de rubriek ‘Ter discussie’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 2015; 159: A8370.
- LM Macrea, P Brem & G Landmann, ‘CRPS – das komplexe regionale Schmerzsyndrom: Wie man es erkennt und welche Therapieoptionen zur Verfügung stehen’, gepubliceerd in de rubriek ‘Fortbildung’ van Ars Medici van 2011; 6: pagina’s 248-253.
Gepubliceerd door: Simpto.nl
Datum van publicatie: 20 december 2017
Auteur: Erwin Douwes
Laatst bijgewerkt op: 20 december 2017