Compartimentsyndroom

Bijgewerkt op 14 juni 2024

Wat is een compartimentsyndroom?

Een compartimentsyndroom is een aandoening waarbij een verhoogde druk binnen een afgeloten ruimte (compartiment) in het lichaam ontstaat. Het compartimentsyndroom treedt meestal op door zwelling van spieren, bijvoorbeeld na letsel, bloeding of overbelasting. De zwelling leidt tot het bekneld raken van zenuwen en bloedvaten. Dit veroorzaakt klachten. Een andere naam voor het compartimentsyndroom is ‘logesyndroom’.

Wat is de oorzaak?

Het compartimentsyndroom kan ontstaan als één of meerdere spieren gaan zwellen. Zwelling van spieren kan ontstaan door ontsteking van de spier of bloeding in de spier. Dit kan gebeuren na letsel van de spieren, bijvoorbeeld door overbelasting (opeens weer hard gaan trainen), een ongeval waarbij spieren zijn beschadigd, of wanneer urenlang dezelfde positie wordt aangenomen (bijvoorbeeld tijdens bepaalde operaties).

Doordat spieren ‘ingepakt’ zitten in een weinig elastisch omhulsel, de spierschede (= fascie), zal door zwelling van de spier de druk in het spiercompartiment toenemen. Zenuwen en bloedvaten die eveneens door dat compartiment lopen kunnen daardoor in de knel raken wat kan leiden tot pijnklachten, verminderd gevoel en verlies van spierkracht.

Waar zit het?

Er zijn verschillende plaatsen in het menselijk lichaam waar een compartimentsyndroom kan voorkomen. De meest voorkomende vormen zijn:

  • compartimentsyndroom van het onderbeen: hierbij leidt een verhoogde druk binnen de spierschede in het onderbeen tot bijvoorbeeld uitval van de peroneuszenuw;
  • compartimentsyndroom van de arm
  • compartimentsyndroom van de buik (abdominaal compartimentsyndroom)

Compartimentsyndroom onderbeen

Welke symptomen geeft het?

De volgende klachten kunnen optreden:

Compartimentsyndroom buik

Welke symptomen geeft het?

Bij een compartimentsyndroom van de buik kunnen de volgende klachten en ziekteverschijnselen optreden:

De aandoening kan leiden tot shock en multi-orgaanfalen.

Engelse term

compartment syndrome

Verder lezen / Referenties

Scroll naar boven