Colonperforatie

Bijgewerkt op 24 maart 2020

Wat is een colonperforatie?

Een colonperforatie is een gaatje in de wand van de dikke darm.

Welke oorzaken zijn er?

Colonperforatie kan ontstaan doordat de wand van de dikke darm aangetast is, bijvoorbeeld door kanker (dikkedarmkanker), ischemie (vernauwing van de darmslagader), of door ontsteking (blindedarmontsteking, diverticulitis). Ook kan het ontstaan ten gevolge van een voorwerp in de dikke darm, bijvoorbeeld een doorgeslikt botje of visgraatje. Ook een verwonding van buitenaf, bijvoorbeeld een messteek of kogel, kan de dikke darm perforeren. Perforatie van het colon kan ook voorkomen als complicatie bij onderzoeken van de dikke darm, zoals coloscopie. Een zeldzame oorzaak is infectie met de spoelworm Ascaris lumbricoides (ascariasis).

Welke symptomen geeft het?

Colonperforatie geeft niet altijd direct symptomen. Als er wel klachten zijn gaat het meestal om plotseling optredende heftige buikpijn. De pijn kan echter ook in de zij zitten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van lichamelijk onderzoek en beeldvormend onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek kan sprake zijn van een acute buik. Hiermee wordt bedoeld dat er sprake is van acute buikpijn en spierverzet (‘défense musculaire’) bij onderzoek van de buik. Bij beeldvormend onderzoek kan sprake zijn van ophoping van lucht achter het buikvlies (retroperitoneaal lucht).

Synoniemen

perforatie van het colon, perforatie van de dikke darm, gaatje in de dikke darm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven