Wat is colitis ulcerosa?

Colitis ulcerosa is een ziekte waarbij de dikke darm ontstoken is. Tesamen met de ziekte van Crohn worden deze aandoeningen ‘chronische inflammatoire darmziekten’ genoemd.

Hoe vaak komt ‘t voor?

Colitis ulcerosa wordt jaarlijks in Nederland bij zo’n 1.400 tot 1.500 mensen vastgesteld.

Wat is de oorzaak?

De exacte oorzaak van colitis ulcerosa is niet bekend. Wel is bekend dat er een aantal risicofactoren voor het ontstaan van deze ziekte zijn.

Welke symptomen geeft ‘t?

De volgende klachten kunnen voorkomen bij mensen met colitis ulcerosa:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van een kijkonderzoek van de dikke darm (coloscopie). Dit onderzoek wordt gedaan door een gastro-enteroloog. Dat is een arts die gespecialiseerd is in maag-darmziekten. Tijdens dit onderzoek zal de arts ontstoken slijmvlies van de endeldarm en vaak ook een deel van de dikke darm zien. Daarbij kunnen ook zweren zichtbaar zijn. De diagnose kan bevestigd worden door een stukje van het afwijkende darmweefsel weg te nemen en dit onder de microscoop te onderzoeken. Hierbij worden typische afwijkingen gezien.

colitis ulcerosa
colitis ulcerosa

Wat is de behandeling?

Colitis ulcerosa wordt meestal behandeld met geneesmiddelen. De middelen die het meest worden gebruikt zijn corticosteroïden, zoals prednison, en/of aminosalicylaten, zoals mesalazine. Als dergelijke middelen niet of onvoldoende werken worden vaak afweeronderdrukkende middelen (immuunsuppressiva), zoals azathioprine voorgeschreven.

Wanneer de behandelend arts kiest voor aminosalicylaten zal vaak in eerste instantie worden gekozen voor mesalazine. Andere middelen, zoals sulfasalazine en olsalazine, geven meer bijwerkingen.

Beloop en prognose

Colitis ulcerosa verloopt bij 80% van de patiënten in episodes. Dat betekent dat de onsteking soms opvlamt en dan weer rustig wordt. De opvlammingen van de ziekte worden vaak uitgelokt door periodes van psychische of emotionele stress, maar soms ook door periodes van verhoogde lichamelijke belasting.

Een klein deel van de patiënten maakt in het leven maar één episode van klachten door. Bij een ander klein deel van de patiënten zal de ziekte niet in episodes verlopen maar continu aanwezig zijn.

Met de juiste behandeling is de prognose voor deze ziekte over het algemeen goed. Er is een klein deel van de patiënten waarbij de klachten in alle hevigheid optreden. Dat kan tot uitdroging (dehydratie) en zelfs shock leiden.

Mensen met colitis ulcerosa hebben een iets verhoogde kans om kanker van de dikke darm te krijgen. Die kans wordt groter naarmate de ziekte langer bestaat. Bij patiënten die 20 jaar aan de ziekte lijden is de kans op het krijgen van dikke darmkanker ongeveer 8%.

Engelse vertaling

ulcerative colitis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *