Coeliakie

Bijgewerkt op 17 mei 2022

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een aandoening van de dunne darm die wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor gluten. Gluten is een bepaalde groep van eiwitten die voorkomen in granen.

Coeliakie is een zogenaamde auto-immuunziekte. Dat is een ziekte die wordt veroorzaakt doordat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen onderdelen van het lichaam zelf.

Wat is de oorzaak?

Aantasting van de dunne darm bij coeliakie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie. Hierbij maakt het lichaam antistoffen aan tegen bepaalde onderdelen van de wand van de dunne darm, de zogenaamde darmvlokken. Deze darmvlokken raken hierdoor beschadigd. Omdat de darmvlokken een belangrijke rol spelen bij de opname van voedingsstoffen in de dunne darm zal aantasting van de darmvlokken tot problemen met de voedselopname leiden.

Welke symptomen geeft ’t?

Coeliakie kan veel verschillende klachten veroorzaken. Hieronder een overzicht van mogelijke klachten. Het percentage achter de klacht geeft een schatting van het aantal mensen met de ziekte dat die klacht heeft.

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat uit het vermijden van gluten in de voeding: een ‘glutenvrij dieet‘.

Synoniemen

glutenovergevoeligheid, overgevoeligheid voor gluten, inheemse spruw, glutenenteropathie, ziekte van Gee-Herther, darmspruw, ziekte van Gee-Herter, inheemse spruw

Verder lezen / Referenties

Scroll naar boven