Bijgewerkt op 24 april 2022
Wat is chylopericard?
Chylopericard is ophoping van chylus in het hartzakje. Chylus is lymfevloeistof afkomstig uit de darmen.
Hoe vaak komt het voor?
Chylopericard is een zeldzame aandoening. Hoe vaak het precies voorkomt is bij ons niet bekend.
Wat is de oorzaak?
Chylopericard komt voor als complicatie bij andere aandoeningen, vooral bij kwaadaardige ziekten. Soms komt het voor als gevolg van een verwonding, waaronder ook een operatie. Chylopericard komt regelmatig voor als onderdeel van een chylothorax.
Er wordt niet altijd een onderliggende oorzaak gevonden voor chylopericard. In dat geval wordt gesproken van idiopathisch chylopericard of primair chylopericard.
Welke symptomen geeft het?
Ophoping van chylus in het hartzakje kan leiden tot klachten als pijn op de borst en kortademigheid. Als complicatie kan in ernstige gevallen een harttamponade optreden.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose wordt gesteld door beeldvormend onderzoek in combinatie met drainage en onderzoek van pericardvocht. Bij beeldvormend onderzoek van het hart is ophoping van vocht rond het hart (pericardvocht) zichtbaar. Dit vocht kan door middel van een zogenaamde pericardpuntie worden aangeprikt en afgezogen (gedraineerd). Het vocht heeft een melkachtig aspect, wat wijst op chylus. Vervolgens kan het voor onderzoek naar het laboratorium worden gestuurd om de samenstelling te bepalen. Hierbij wordt een verhoogd triglyceride gehalte gevonden. Kenmerkend voor chylus zijn een triglyceride gehalte van 500 mg/dl (5,65 mmom/l), en een cholesterol/triglyceride verhouding kleiner dan 1.
Synoniemen
ophoping van chylus in het hartzakje, lekkage van chylus naar het pericard
Engelse vertaling
chylopericardium
Verder lezen / Referenties
- CJ van Schaik, JJ Janssen, CJM van der Vleuten, MWM te Loo, LJ Schultze Kool en WM Klein, ‘Stoornissen in het centrale lymfestelsel – beeldvormend onderzoek en behandeling‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische les’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 8 april 2022; 166(14); pagina’s 6-12.