Chroomtekort

Bijgewerkt op 20 januari 2025 door Simpto.nl

Wat is chroomtekort?

Chroomtekort is een aandoening waarbij het lichaam onvoldoende chroom binnen krijgt. Chroom is een mineraal dat we met de voeding binnen krijgen. Ons lichaam maakt zelf geen chroom aan. Volgens sommigen is het een zogenaamde essentiële voedingsstof. Het is echter niet helemaal duidelijk wat de functie van chroom in het menselijk lichaam is. Waarschijnlijk speelt het een rol bij de omzetting van glucose in ons lichaam. De medische naam voor een tekort aan chroom is chroomdeficiëntie.

In de Verenigde Staten wordt aanbevolen om, afhankelijk van geslacht en leeftijd, dagelijks 25-45 microgram chroom in te nemen.

Welke oorzaken zijn er?

De belangrijkste oorzaak voor een tekort aan chroom is onvoldoende inname met de voeding.

Wat voor symptomen geeft het?

Een tekort aan chroom zou tot de volgende symptomen en complicaties kunnen leiden:

Er is echter geen goed onderzoek waaruit blijkt dat chroom tekort tot deze symptomen leidt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er is geen betrouwbare test om aan te tonen of iemand chroomtekort heeft. De beste manier om de diagnose te stellen is daarom mogelijk door chroomrijke voeding (of chroomsupplementen) te gaan gebruiken en vervolgens te beoordelen of de symptomen daarmee weggaan. Dit zou binnen twee weken het geval moeten zijn.

Wat is de behandeling?

Een chroomtekort kan worden behandeld door verhoogde inname van voedsel dat chroom bevat. Eventueel kunnen ook voedingssupplementen die chroom bevatten worden ingenomen.

In de Verenigde Staten bestaan adviezen voor de dagelijkse inname van chroom. Zie tabel hieronder.

DOELGROEPAANBEVOLEN DAGELIJKSE INNAME
kinderen van 1-13 jaaroplopend van 0,2 tot 25 μg/dag
vrouwen van 14-50 jaar25 μg/dag
vrouwen > 50 jaar20 μg/dag
zwangere vrouwen30 μg/dag
zogende vrouwen45 μg/dag
mannen van 14–50 jaar35 μg/dag
mannen > 50 jaar30 μg/dag

In Japan wordt een dagelijkse inname van 10 microgram per dag aanbevolen voor volwassenen.

Chroom in de voeding

Chroom komt voor in verschillende voedingsmiddelen, waaronder graanproducten, bewerkte vleesproducten, noten, bonen, broccoli, kruiden, koffie, bier en wijn.

chroomrijke voedingsmiddelen

Slechts een paar procent van de ingenomen hoeveelheid chroom wordt opgenomen in de dunne darm. Vitamine C, niacine en aminozuren verhogen de opname van chroom in de darm. De meeste vruchten, groentes en zuivelproducten bevatten slechts kleine hoeveelheden chroom.

Synoniemen

chroomdeficiëntie, chroom deficiëntie, chroom tekort, tekort aan chroom

Engelse vertaling

chromium deficiency


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven