Chronische veneuze insufficiëntie

Bijgewerkt op 28 november 2023

Wat is chronische veneuze insufficiëntie?

Chronische veneuze insufficiëntie is een vaak voorkomende aandoening waarbij de aderen in de benen niet goed in staat zijn bloed uit de benen af te voeren. Dit kan leiden tot allerhande klachten. De aandoening komt bij naar schatting 8% van de bevolking voor, en vooral bij ouderen.

Hoe vaak komt ’t voor?

Chronische veneuze insufficientie – vaak afgekort tot CVI – is een zeer vaak voorkomende aandoening. In Nederland hebben ongeveer een miljoen vrouwen last hiervan.

Wat is de oorzaak?

Bij mensen met chronische veneuze insufficientie zijn de aderen in het (onder)been niet goed in staat het bloed vanuit de benen af te voeren – tegen de zwaartekracht in – richting het hart. Normaal gesproken worden de bloedvaten in de (onder)benen door de spieren van de (onder)benen steeds samengedrukt. Hierdoor wordt het bloed in de vaten opgestuwd.

Kleppen in de aderen ervoor dat het bloed niet meer terugstroomt en zo zal het bloed zich naar boven bewegen. Als de kleppen niet goed werken onstaat er een verhoogde druk in de aderen van de (onder)benen waardoor vocht uit het bloedvat in het omringende weefsel wordt gedrukt. Dit kan pijn en tinteling in de (onder)benen ontstaan.

Naast gebrekkige kleppen in de bloedvaten is ook vaak sprake van inactiviteit. De spieren van het been, die bij aanspannen als een soort pomp werken en heb bloed vanuit de benen richting het hart moeten pompen, worden niet voldoende gebruikt. Doordat de druk in de aderen van het been toeneemt zal vocht uit de vaten treden en zal oedeem ontstaan.

Risicofactoren

Mensen met een staand of zittend beroep hebben een grotere kans op het krijgen van chronische veneuze insufficientie. Ook speelt erfelijke aanleg een rol. In sommige families komt chronische veneuze insufficientie veel vaker voor dan in andere families. Vrouwen hebben vaker last van chronische insufficientie omdat vrouwelijke hormonen een verslappend effect hebben op de vaatwand. Dit is ook de reden dat chronische veneuze insufficientie vaker tijdens de zwangerschap voorkomt. De vaatwand wordt ook slapper naarmate men ouder wordt.

Welke symptomen geeft het?

CVI kan leiden tot de volgende klachten en aandoeningen:

Wat is de behandeling?

De behandeling bestaat in eerste instantie uit adviezen:

  • voorkom overgewicht – hierdoor worden de bloedvaten belast;
  • zorg voor voldoende lichaamsbeweging – een half uur lopen, fietsen of zwemmen zorgt ervoor dat de spieren van de benen goed getraind zijn zodat ze goed het bloed uit de benen kunnen pompen;
  • leg de voeten hoog bij het slapen – hierdoor zal het bloed zich minder ophopen in de vaten van de (onder)benen; de vaten zullen daardoor minder oprekken;
  • voorkom langdurig stilstaan of stilzitten.

Verder zal vaak een drukverband worden aangelegd of compressiekousen worden aangemeten.

Engelse vertaling

chronic venous insufficiency


Niet gevonden wat je zocht?

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere mensen met chronische veneuze insufficiëntie. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven