Chronische pancreatitis

Wat is chronische pancreatitis?

Chronische pancreatitis is een alvleesklierontsteking die minimaal zes maanden bestaat.

Welke klachten geeft het?

Doordat een chronisch ontstoken alvleesklier niet meer goed werkt zullen minder spijsverteringssappen door de alvleesklier worden uitgescheiden. In de spijsverteringssappen zit onder andere het stofje ‘lipase’. Lipase zorgt voor het afbreken van vetten tot kleine vetdeeltjes die makkelijk door de darm opgenomen kunnen worden. Doordat bij chronische pancreatitis vetten uit het voedsel minder goed worden afgebroken zullen ze niet of nauwelijks worden opgenomen in de darm. Dit wordt wel ‘malabsorptie’ (slechte opname) genoemd. Het gevolg is dat de vetten in de darm blijven zitten en de ontlasting daardoor vettig en brijïg wordt.

Andere klachten die kunnen optreden zijn (in afnemende frequentie):

Wat is de oorzaak?

Chronische pancreatitis wordt meestal veroorzaakt door overmatig gebruik van alcoholische drank. Daarnaast kan de aandoening ook voorkomen als complicatie van andere ziekten, zoals bijvoorbeeld taaislijmziekte. Er bestaat ook een erfelijke vorm van alvleesklierontsteking die vaak tot een chronische ontsteking van de alvleesklier leidt. Deze aandoening wordt ‘erfelijke pancreatitis’ of ‘hereditaire pancreatitis’ genoemd.

Wat is de behandeling?

Als een onderliggende oorzaak voor de alvleesklierontsteking wordt gevonden is het van belang deze te behandelen. Daarnaast zullen vaak pijnstillers worden voorgeschreven tegen de vaak heftige buikpijn. Als de alvleesklier minder goed gaat werken door de ontsteking kan het nodig zijn om alvleesklierenzymen (pancreasenzymen) als geneesmiddel te gaan slikken.

Soms zal de arts besluiten dat een operatie nodig is om de aandoening te behandelen.

Wat is het beloop?

Chronische pancreatitis kan verschillende complicaties geven. Doordat de alvleesklier langdurig ontstoken is zullen ook de cellen die insuline aanmaken aangetast raken. Dit kan leiden tot het ontstaan van suikerziekte (diabetes). In dit geval gaat het dan om diabetes type 1.

De aandoening kan ook leiden tot het ontstaan van fistels en een pseudocyste van de alvleesklier.

Engelse vertaling

chronic pancreatitis

ICD10-code

K86.1

Synoniemen

Andere namen voor chronische pancreatitis zijn chronische ontsteking van de alvleesklier en chronische alvleesklierontsteking.