Chronische myeloïde leukemie

Bijgewerkt op 14 februari 2022

Wat is chronische myeloïde leukemie (CML)?

Chronische myeloïde leukemie – vaak afgekort tot ‘CML’ – is een vorm van bloedkanker (leukemie) waarbij in het beenmerg de voorlopercellen van een bepaald type witte bloedcellen in overmaat wordt aangemaakt. Dit leidt tot ophoping van de betreffende witte bloedcellen in het bloed.

Hoe vaak komt het voor?

Jaarlijks wordt in Nederland bij zo’n 200 mensen chronische myeloïde leukemie vastgesteld. De aandoening komt vooral voor bij ouderen en bijna twee keer vaker bij mannen dan bij vrouwen.

Wat is de oorzaak?

Bij de meeste mensen met chronische myeloïde leukemie is het onduidelijk waarom de aandoening is ontstaan. Bij sommige patiënten kan sprake zijn van een erfelijke aanleg. Zij hebben een zogenaamd Philadelphia chromosoom. Verder is bekend dat blootstelling aan radioactieve straling een verhoogde kans geeft op het krijgen van CML.

Welke symptomen geeft het?

Mensen met chronische myeloïde leukemie hebben vaak geen klachten. De aandoening komt dan meestal aan het licht als vanwege een andere reden bloedonderzoek wordt gedaan. Daarin zijn dan het aantal witte bloedcellen sterk verhoogd. Soms komt de aandoening aan het licht doordat klachten optreden, zoals:

  • afvallen
  • verminderde eetlust
  • koorts
  • nachtzweten
  • blauwe plekken
  • snel bloeden, bijvoorbeeld vaak een bloedneus
  • puntbloedinkjes (petechiae)
  • verminderde weerstand, met als gevolg vaak infecties
  • botpijn

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de klachten. Met behulp van bloedonderzoek en beenmergonderzoek kan de diagnose worden bevestigd. Bij bloedonderzoek is het aantal zogenaamde myeloïde cellen, waaronder neutrofiele granulocyten, eosinofiele granulocyten en basofiele granulocyten, verhoogd. In het beenmerg zijn de voorlopercellen van deze myeloïde cellen in overmaat aanwezig. Ook kan in het beenmerg sprake zijn van bindweefselvorming. Dat wordt myelofibrose genoemd. Bij chromosoomonderzoek kan bij sommige patiënten een zogenaamd Philadelphia-chromosoom worden gevonden.

Wat is de behandeling?

Chronische myeloïde leukemie wordt behandeld met geneesmiddelen. Geneesmiddelen die het meest worden gebruikt zijn de zogenaamde tyrosinekinase remmers. Voorbeelden van dergelijke middelen zijn imatinib, dasatinib, bosutinib en nilotinib.

Engelse vertaling

chronic myelogenous leukemia, chronic myeloid leukemia

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven