Chronische endometritis

Bijgewerkt op 14 juli 2024

Wat is chronische endometritis?

Chronische endometritis is een aanhoudende ontsteking van het baarmoederslijmvlies. Het wordt meestal veroorzaakt door een infectie met bacteriën.

Wat is de oorzaak?

Chronische endometritis kan worden veroorzaakt door bacteriën, zoals Chlamydia trachomatis, Streptococcus agalactiae (groep B streptokokken), stafylokokken, Neisseria gonorrhoea (gonokok), Enterobacteriën en Mycoplasma hominis. Ook de tuberkelbacil kan een vorm van chronische endometritis veroorzaken. In dat geval wordt gesproken van chronische granulomateuze endometritis. Soms wordt de aandoening veroorzaakt door een infectie met een virus.

Welke symptomen geeft ’t?

Chronische endometritis hoeft niet altijd klachten te geven. Als dat wel het geval is kunnen klachten voorkomen pijn onder in de buik, bloedverlies uit de vagina, gelige afscheiding uit de vagina en pijn tijdens geslachtsgemeenschap.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld met behulp van kijkonderzoek van de baarmoeder (hysteroscopie). Tijdens dit onderzoek wordt een stukje weefsel uit het baarmoederslijmvlies weggenomen. Dit wordt een biopsie genoemd. Dit weefsel wordt vervolgens door een patholoog-anatoom onder de microscoop onderzocht. Kenmerkend voor chronische endometritis is de aanwezigheid van zogenaamde plasmacellen in het baarmoederslijmvlies.

Wat is de behandeling?

Chronische endometritis kan in de meeste gevallen worden behandeld met antibiotica.

Engelse vertaling

chronic endometritis

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven