Syndroom van Turner

Wat is het syndroom van Turner?

Het syndroom van Turner is een aandoening die wordt veroorzaakt door een afwijking aan de chromosomen. De aandoening komt alleen voor bij meisjes/vrouwen.

Wat is de oorzaak?

Vrouwen hebben normaal gesproken twee X-chromosomen. Dit wordt aangegeven met ‘XX’. Bij vrouwelijke baby’s met het syndroom van Turner ontbreekt één van beide X-chromosomen. Dit wordt aangegeven met ‘X0’. Het ontbreken van één van beide X-chromosomen ontstaat al vlak na de bevruchting. Het proces waarmee dit gebeurt wordt non-disjunctie van de X-chromosomen genoemd. Als een embryo met slechts één X-chromosoom zich in de baarmoeder ontwikkelt kunnen allerlei dingen mis gaan. Om die reden zullen veel embryo’s met maar één X-chromosoom al in de baarmoeder overlijden. Het gevolg is dan vaak een miskraam. Maar een deel van de foetussen blijft in leven en wordt geboren met de symptomen en lichamelijke kenmerken die typisch zijn voor het Turner-syndroom.

Welke symptomen geeft het?

Meisjes/vrouwen met het syndroom van Turner kunnen de volgende symptomen en lichamelijke kenmerken hebben:

Bij meisjes/vrouwen met deze ziekte komt suikerziekte vaker voor.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met behulp van chromosomenonderzoek. Hierbij ontbreekt één van de twee vrouwelijke geslachtshormonen (X-chromosomen). Dit wordt aangegeven met de aanduiding ’45 XO’.

Hoe vaak komt het voor?

Het syndroom van Turner komt voor bij ongeveer 1 op de 2500 meisjes.

Synoniemen

Andere namen voor het syndroom van Turner zijn Turner-syndroom, Turnersyndroom, en XO-syndroom.

Engelse vertaling

Turner syndrome

Verder lezen / Referenties

  • ID Noordman, AAEM van der Velden, ‘Uitingsvormen van Turner-syndroom – Zorg dat je de diagnose niet over het hoofd ziet’, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische praktijk’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 1 februari 2024; 168(2): pagina’s 12-17.

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) kinderen met het Turner syndroom. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Scroll naar boven