Ringchromosoom 18

Bijgewerkt op 24 november 2023

Wat is ringchromosoom 18?

Ringchromosoom 18 is een zeer zeldzame aangeboren aandoening waarbij stukjes van de uiteinden van chromosoom 18 ontbreken. Hierdoor krijgt het chromosoom 18 een ringvorm. De aandoening werd in 1964 voor het eerst beschreven.

Wat is de oorzaak?

Bij mensen met ringchromosoom 18 onbreken de uiteinden van de lange arm en de korte arm van één van beide kopieën van chromosoom 18. De overgebleven delen van de lange en de korte arm verbinden zich met elkaar en vormen zo een ring. Waarom dit gebeurt is niet goed bekend.

Welke symptomen geeft het?

De afwijkingen aan chromosoom 18 kan verschillende symptomen en ziekteverschijnselen veroorzaken, waaronder:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden vermoed op grond van de symptomen en lichaamskenmerken. De diagnose kan worden bevestigd met behulp van karyotypering. Daarbij wordt bloed afgenomen om de chromosomen in kaart te brengen. Het is ook mogelijk om de diagnose al vóór de geboorte te stellen met behulp van een vruchtwaterpunctie (amniocentese) of een chorionvilli-biopsie.

Wat is de behandeling?

Er is geen behandeling waarmee ringchromosoom 18 kan worden genezen. De behandeling is daarom gericht op het aanpakken van de symptomen en ziekteverschijnselen die zich voordoen. Dit wordt symptomatische behandeling genoemd.

Synoniemen

ring chromosoom 18, ringchromosoom 18 syndroom

Engelse vertaling

ring chromosome 18


Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (verzorgers van) kinderen met ringchromosoom 18. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven