Chorioamnionitis

Bijgewerkt op 16 mei 2022

Wat is chorioamnionitis?

Chorioamnionitis is een ontsteking van de vruchtvliezen. De vruchtvliezen zijn de vliezen die in de baarmoeder het ongeboren kind omgeven.

Wat is de oorzaak?

Meestal wordt chorioamnionitis veroorzaakt door een infectie die via de vagina opstijgt naar de baarmoeder. De kans daarop neemt toe naarmate er vaker vaginaal onderzoek wordt gedaan tijdens de zwangerschap.

Welke symptomen geeft het?

Bij de moeder veroorzaakt de aandoening vaak koorts en een snelle hartslag. Ook kunnen buikpijn en afscheiding uit de vagina optreden. Bij het ongeboren kind kan ook een versnelling van de hartslag optreden. Dit wordt foetale tachycardie genoemd. Verder kan het aanleiding zijn tot het te vroeg breken van de vliezen. Dit leidt meestal tot vroeggeboorte van het kind. Ten slotte is er een verhoogde kans op het krijgen van een ontstoken navelstomp (omfalitis) bij de baby.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten van de moeder, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek en de afwijkingen bij bloedonderzoek. Bij lichamelijk onderzoek is de buik vaak gevoelig bij aanraking. Bij bloedonderzoek is het aantal witte bloedcellen vaak verhoogd. Dit wordt leukocytose genoemd.

De diagnose kan vaak pas na de bevalling worden bevestigd door afwijkingen in het vruchtwater vast te stellen, zoals bijvoorbeeld het aantonen van bacteriën in het vruchtwater.

Wat is de behandeling?

Infectie van de vruchtvliezen wordt meestal behandeld met antibiotica. Eventueel kan de koorts worden behandeld met paracetamol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven