Choledocholithiasis

Bijgewerkt op 6 april 2021

Wat is choledocholithiasis?

Choledocholithiasis is het voorkomen van een galsteen in de galgang. Meestal leidt dit tot afsluiting van de galgang met als gevolg galstuwing (cholestase).

Wat is de oorzaak?

Galstenen zullen meestal via de galgang terechtkomen in de twaalfvingerige darm (duodenum). Grote galstenen kunnen echter vastlopen in de galgang en verstopping van de galgang veroorzaken. Dan is sprake van choledocholithiasis.

Welke symptomen geeft het?

Choledocholithiasis kan leiden tot heftige pijn rechtsboven in de buik, misselijkheid, braken, gele verkleuring van het oogwit, gelige verkleuring van de huid en koorts. Ook kan de urine donker verkleurd zijn en de ontlasting juist lichtgekleurd of ontkleurd. De klachten komen vaak in aanvallen die meerdere uren kunnen duren. Ongeveer de helft van de mensen met choledocholithiasis, vooral ouderen, heeft geen klachten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, de bevindingen bij lichamelijk onderzoek, de uitslagen van laboratoriumonderzoek en beeldvormend onderzoek.

Wat is de behandeling?

De behandeling zal meestal bestaan uit het verwijderen van de galsteen uit de galblaas (choledocholithotomie).

Synoniemen

Andere namen voor choledocholithiasis zijn choledochussteen, galgangsteen, galgangstenen, steen in galgang, stenen in galgang, galstenen in galgang en galsteen in galgang.

Engelse vertaling

common bile duct stones, choledocholithiasis, common bile duct gallstones

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven