Chloorallergie

Bijgewerkt op 12 oktober 2021

Wat is chloorallergie?

Chloorallergie is een aandoening die ontstaat door overgevoeligheid voor het stofje trichlooramine. Mensen met deze aandoening zijn dus niet overgevoelig voor chloor zelf maar voor trichlooramine. Dit stofje ontstaat als chloor in contact komt met urine, zweet, huidschilfers en/of haren.

Welke symptomen geeft het?

Klachten kunnen ontstaan iemand in een zwembad gaat zwemmen. Daar kan door het contact tussen chloor en cellen, haren of urine van de mensen die erin zwemmen het stofje trichlooramine ontstaan. Dit leidt tot een onzichtbare damp boven het zwembad. Contact met deze damp kan tot huidafwijkingen en jeuk leiden. Inademen van de damp kan tot irritatie van de luchtwegen leiden.

Wat is de behandeling?

Meestal is geen behandeling nodig. De klachten verdwijnen vanzelf binnen enkele dagen. Bij aanhoudende jeuk kan de arts een emolliens of een lokale corticosteroïdzalf voorschrijven.

Synoniemen

chloorovergevoeligheid, trichlooramine-allergie, overgevoeligheid voor trichlooramine

Engelse vertaling

chlorine allergy

Verder lezen / Referenties

  • MAJ Hiel, T Rustemeyer en PMJH Kemperman, ‘Zwemmersdermatosen‘, gepubliceerd in de rubriek ‘Klinische les’ van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 27 augustus 2021; 165(34): pagina’s 12-18.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven