Chlamydia infectie

Bijgewerkt op 18 juni 2021

Wat is een Chlamydia infectie?

Een Chlamydia infectie – vaak kortweg ‘chlamydia’ genoemd – is een infectie door de bacterie Chlamydia trachomatis. Meestal is er sprake van een infectie van de geslachtsorganen. Bij mannen leidt de infectie meestal tot ontsteking van de plasbuis (urethritis). Bij vrouwen leidt de infectie meestal tot ontsteking van de baarmoederhals (cervicitis). De betreffende bacterie kan echter ook elders in het lichaam infecties veroorzaken, bijvoorbeeld infectie van het bindvlies van het oog door Chlamydia (Chlamydia-conjunctivitis).

Een infectie die door een ander type Chlamydia-bacterie wordt veroorzaakt is papegaaienziekte (psittacose). Deze ziekte wordt niet veroorzaakt door Chlamydia trachomatis maar door Chlamydia psittaci.


Hoe vaak komt het voor?

Infectie van de geslachtsorganen met Chlamydia is de meest voorkomende bacteriële seksueel overdraagbare aandoening in Nederland. In Amsterdam heeft naar schatting 5% van de inwoners deze aandoening. Dit artikel gaat over oorzaak, symptomen, diagnose, behandeling en beloop van Chlamydia infectie van de geslachtsorganen.


Wat is de oorzaak?

Een Chlamydia infectie ontstaat door besmetting met de bacterie Chlamydia trachomatis. Besmetting vindt meestal plaats door geslachtsgemeenschap. Dat kan zijn via vaginale seks, anale seks en/of orale seks. Je kunt de aandoening dus ook oplopen door pijpen of beffen. Ook is tijdens een bevalling besmetting van moeder op kind mogelijk. Na besmetting kan de pasgeboren baby een ontsteking van het bindvlies van het oog oplopen. Dit wordt chlamydia conjunctivitis genoemd. Ook kan een longontsteking ontstaan. Dit wordt chlamydia pneumonie genoemd.


Welke klachten geeft het?

Een Chlamydia infectie verloopt bij ongeveer de helft van de mannen zonder klachten. Bij mannen kunnen de volgende klachten optreden:

Bij ongeveer driekwart van de vrouwen zullen geen klachten optreden. Als dat wel het geval is kunnen de volgende klachten optreden:


Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de klachten, onderzoek van de geslachtsorganen en laboratorium. De diagnose kan worden bevestigd door de Chlamydia-bacterie aan te tonen.

Onderzoek van de geslachtsorganen

Bij een Chlamydia infectie van de plasbuis bij de man kan pus uit de plasbuiks komen. Bij de vrouw zal bij inwendig onderzoek van de vagina met behulp van een speculum (‘eendenbek’) vaak pus zichtbaar zijn rond de baarmoedermond (cervix). Zie afbeelding hieronder.

baarmoedermond met pus bij een vrouw met een Chlamydia infectie
baarmoedermond met pus bij een vrouw met een Chlamydia infectie – bron: Wikipedia

Wat is het beloop?

Na besmetting blijft de bacterie gedurende enige tijd aanwezig in het lichaam. Dat is de baarmoedermond bij de vrouw, en de plasbuis bij de man.

Vooral bij vrouwen kan een Chlamydia infectie leiden tot problemen. Bij ongeveer één op de vijf vrouwen die de bacterie gedurende langere tijd bij zich dragen zal uitbreiding naar de baarmoeder en eileiders optreden. Hierdoor kunnen de eileiders verkleven en verstopt raken. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid doordat de eicellen de baarmoeder niet meer kunnen bereiken. Ook is het mogelijk dat de zaadcellen de eileider nog kunnen passeren, vervolgens de eicel bevruchten, maar dat innesteling van de bevruchte eicel plaatsvindt buiten de baarmoeder. Dit leidt dan tot een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Bij mannen kan een Chlamydia infectie leiden tot een ontsteking van de bijbal.

Na een jaar is ongeveer de helft van de besmette personen de bacterie kwijt. Mensen die de bacterie nog bij zich dragen kunnen andere mensen via geslachtsgemeenschap besmetten. Tevens kan een moeder de bacterie bij de geboorte overdragen op de baby, die daarbij een longontsteking of oogontsteking kan oplopen.


Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld met behulp van een urinetest op Chlamydia.


Wat is de behandeling?

Een Chlamydia infectie wordt behandeld met een éénmalige dosis azithromycine. Behandeling van de onvruchtbaarheid die kan optreden kan bestaan uit een IVF-behandeling.


Hoe voorkom je het?

Omdat het gaat om een SOA zal gebruik van een condoom overdracht van de Chlamydia-bacterie tijdens seks in principe voorkomen. Dit geeft echter niet 100% zekerheid. De beste manier om een Chlamydia-infectie te voorkomen is door geen seks te hebben met een drager van de bacterie.


Synoniemen

Andere namen voor Chlamydia-infectie zijn infectie met Chlamydia trachomatis, chlamydiasis of kortweg ‘Chlamydia’.


Andere talen

Engelse vertaling

Chlamydia infection

Duitse vertaling

Chlamydiose

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven