Chinese restaurant syndrome

Bijgewerkt op 24 oktober 2022

Wat is het Chinese restaurant syndrome?

Het Chinese restaurant syndrome – of vertaald naar het nederlands ‘Chinees restaurant syndroom’ – is een onschuldige aandoening die wordt veroorzaakt door het eten van de stof natriummonoglutamaat. Deze stof bevindt zich vooral in Chinees eten, namelijk als de smaakversterker ‘vetsin’. Vandaar de naam ‘Chinees restaurant syndroom’.

Welke symptomen geeft het?

Het Chinees restaurant syndroom kan zich op verschillende manieren uiten. De volgende klachten kunnen optreden:

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van het Chinees restaurant syndroom is inname van natriummonoglutamaat (E: sodium monoglutamate). Deze stof wordt in het lichaam omgezet in gamma-aminoboterzuur, een neurotransmitter die in het zenuwstelsel bepaalde effecten heeft.
Korte tijd na inname van de natriummonoglutamaat ontstaan de klachten. Deze kunnen enkele uren aanhouden om vervolgens weer vanzelf te verdwijnen. Slechts in enkele gevallen zijn de klachten ernstig en is behandeling nodig.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Men kan testen of er sprake is van het Chinees restaurant syndroom door voorzichtig een beetje ‘vetsin’ in te nemen en te kijken of de klachten daardoor ontstaan. Bij ernstige klachten kan dit natuurlijk beter niet worden gedaan. De arts zal vaak op grond van het verhaal van de patient de diagnose kunnen stellen.

Synoniemen

Chinees restaurant syndroom

Engelse vertaling

Chinese restaurant syndrome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven