Chemische pneumonie

Bijgewerkt op 29 november 2021

Wat is een chemische pneumonie?

Chemische pneumonie is longontsteking die wordt veroorzaakt door inademen van chemische stoffen, zoals bijvoorbeeld chloordamp. Soms wordt ook gesproken van chemische longontsteking of chemische pneumonitis.

Wat is de oorzaak?

Een chemische pneumone kan ontstaan (1) door inademing (inhalatie) van een giftig gas of damp, (2) verslikken na inname van een etsende vloeistof. Door inademen of verslikken komt de etsende vloeistof in de longen terecht en veroorzaakt daar een chemische beschadiging van longweefsel. Het gaat vaak om producten als terpentine, benzine, thinner en lampolie.

Welke symptomen geeft het?

Chemische pneumonie kan tot de volgende klachten leiden:

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de symptomen, het verhaal van de patiënt en de bevindingen bij bloedonderzoek. Op een röntgenfoto van de borstkas zijn aanvankelijk vaak niet of nauwelijks afwijkingen aan de longen zichtbaar.

Bloedonderzoek

Bij bloedonderzoek zijn de zogenaamde ontstekingsparameters vaak verhoogd. Dat wil zeggen dat de bloedbezinkingssnelheid verhoogd is, het CRP-gehalte verhoogd is en tevens kan er sprake zijn van leukocytose. Dat is een verhoogd aantal witte bloedcellen (leukocyten) in het bloed. Bij onderzoek van slagaderlijk bloed is het zuurstof gehalte vaak verlaagd.

Preventie van chemische pneumonie

Om het ontstaan van chemische pneumonie te voorkomen zijn maatregelen van belang die de blootstelling aan chemische stoffen verminderen. Denk daarbij aan het dragen van mondmasker en het goed ventileren van ruimtes waar met chemische stoffen wordt gewerkt.

Synoniemen

acute chemische pneumonitis, longontsteking door inwerking van een chemisch product, chemische pneumonie, longontsteking door inademen van schadelijke stoffen, ontsteking in de long door inwerking van een chemisch product, longontsteking door inwerking van schadelijke stoffen, toxische pneumonitis

Engelse vertaling

chemical pneumonitis

Verder lezen / Referenties

Reacties van lotgenoten

Hieronder kun je reageren op dit artikel. Je kunt feedback geven op het artikel, vragen stellen en/of aanvullingen of adviezen geven. Andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo kan een levendige discussie ontstaan. Het is ook een manier om in contact te komen met andere (ouders van) kinderen of volwassenen met een chemische pneumonie. Reacties worden niet automatisch gepubliceerd. Dit gebeurt nadat ze door de redactie van Simpto.nl gezien zijn. Daar kan soms enige uren overheen gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven