Chalazion

Bijgewerkt op 2 juli 2018

Wat is een chalazion?

Een chalazion is een aandoening waarbij de afvoergang van een kliertje aan de binnenkant van het ooglid verstopt raakt. Dit veroorzaakt een ontsteking in het ooglid. Hierdoor ontstaat een rood bultje in het ooglid dat pijnlijk kan zijn is als je het aanraakt.

De aandoening komt vaker voor aan het bovenooglid dan aan het onderooglid.

chalazion
chalazion

Hoe vaak komt ’t voor?

Chalazia komen vaak voor. De aandoening komt jaarlijks in Nederland bij naar schatting 22.000 mensen voor.

Oorzaak chalazion

De oorzaak is een verstopping van het afvoerkanaaltje van een kliertje van Meibom. Dat is een kliertje in het ooglid dat talg produceert. Doordat de talg niet meer afgevoerd kan worden hoopt het zich op. Er ontstaat een cyste. De opgehoopte talg kan irritatie en daardoor ontsteking veroorzaken.

De opgehoopte talg is een goede voedingsbodem voor bacteriën. Dit zal in sommige gevallen leiden tot een infectie.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De arts zal meestal op grond van de klachten de diagnose kunnen stellen. Soms zal besloten worden om een biopsie te nemen. Hierbij wordt met een prik een stukje weefsel uit het bultje genomen. Dit wordt door een patholoog-anatoom onder de microscoop bekeken om kwaadaardige oorzaken van een bultje aan het ooglid uit te sluiten.

Behandeling chalazion

In eerste instantie kan met warme compressen worden geprobeerd de zwelling te laten slinken. Tevens is het soms mogelijk om met massage of druk op het ooglid de inhoud van de zwelling naar buiten te drukken. Als dit niet werkt kan door een arts een corticosteroïd-zalf worden voorgeschreven om de ontsteking tot rust te brengen. Mocht dit allemaal geen effect hebben dan kan de cyste worden verwijderd. Dit is een kleine chirurgische ingreep die meestal onder lokale verdoving door een oogarts wordt uitgevoerd.

Engelse term

chalazion, meibomian gland lipogranuloma

ICD-10 code

H00.1

Synoniemen

hagelkorrel, gerstekorrel, hagelkorreltje, gerstekorreltje

Scroll naar boven