Cervicogene hoofdpijn

Bijgewerkt op 16 mei 2024

Wat is cervicogene hoofdpijn?

Cervicogene hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die wordt veroorzaakt door afwijkingen in de halswervelkolom. Welke afwijkingen dat precies zijn wordt vaak niet helemaal duidelijk. Het is dus eigenlijk een verzamelnaam voor hoofdpijnen die vanuit de nek komen, maar waarvoor de arts geen duidelijke oorzaak heeft kunnen vinden.

cervicogene hoofdpijn - halswervelkolom
Bron: Anatomography

Wat is de oorzaak?

Cervicogene hoofdpijn kan worden veroorzaakt door slijtage van de nekwervels (cervicale spondylose). Omdat slijtage van de nekwervels vaak pas op latere leeftijd optreedt zal cervicogene hoofdpijn meestal bij ouderen optreden. Onderzoekers denken dat de oorzaak vaak gelegen is in de zogenaamde ‘facetgewrichtjes’. Dat zijn gewrichtjes tussen twee wervels. Door slijtage zouden die op een gegeven moment irritatie en daardoor pijn kunnen veroorzaken.

Er zijn echter allerlei andere structuren in en om de halswervelkolom die de pijn kunnen veroorzaken. Ten eerste zijn er zenuwen die vanuit het bovenste deel van het ruggenmerg ontspringen en ter hoogte van de nekwervels de wervelkolom verlaten. Druk op deze zenuwwortels kan uitstralende pijn veroorzaken.

Verder kan de verbinding tussen de schedel en de eerste nekwervel – de ‘atlas’ – geïrriteerd raken. Ook de ligamenten (bandjes) tussen de wervels kunnen irritatie veroorzaken. Slagadertjes die door de halswervelkolom lopen kunnen ook pijnklachten veroorzaken.

Cervicogene hoofdpijn komt nogal eens voor na een ongeval waarbij de nek betrokken is. Het is echter niet hetzelfde als een ‘whiplash’.

Welke symptomen geeft het?

Cervicogene hoofdpijn begint vaak in de nek en straalt uit naar het hoofd en eventueel het voorhoofd. Soms kan de pijn uitgelokt worden door druk op een bepaalde plek in de nek.

cervicogene hoofdpijn - man met stress

Er is vaak – maar niet altijd – sprake van pijn in de nek, of gevoeligheid van de nekspieren.

De klachten komen in aanvallen. Aanvallen van hoofdpijn duren van enkele uren tot enkele dagen. Soms komen de aanvallen zo snel na elkaar dat het een chronische hoofdpijn wordt.

De pijn is vaak ‘s ochtends het ergst, met name als de nek ‘s nachts in een bepaalde positie heeft gelegen. Soms is ook sprake van duizeligheid en/of oorsuizen.

Naast de hoofdpijn is vaak ook de beweeglijkheid van de nek verminderd. Ook kan het zijn dat bewegen van de nek – bijvoorbeeld draaien van het hoofd – de pijnklachten uitlokt, of erger maakt.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er zijn meerdere oorzaken voor nekpijn die uitstraalt naar het hoofd. Om de diagnose ‘cervicogene hoofdpijn’ te kunnen stellen moeten andere oorzaken worden uitgesloten. De arts zal dit doen door vragen te stellen. Verder kan de arts beeldvormend onderzoek aanvragen.

Om de diagnose ‘cervicogene hoofdpijn’ te kunnen stellen moeten er duidelijke aanwijzingen zijn dat de klachten worden veroorzaakt door een afwijking in of rondom de halswervelkolom. Dat kan zijn doordat eerder al reuma van de halswervelkolom is vastgesteld, of omdat dat een nekwervel gebroken is. Maar ook gezwellen of infecties in of rondom de halswervelkolom kunnen soms worden aangetoond.

Door de nek te manipuleren zal de arts proberen de pijnklachten uit te lokken. Om de diagnose ‘slijtage nekwervels’ te stellen moet een röntgenfoto van de nek gemaakt worden.

De diagnose wordt bevestigd met een zenuwblokkade in de nek. Hierbij wordt een verdovend middel ingespoten bij de nekwervels. Als hiermee de uitstralende pijn naar het hoofd duidelijk vermindert is sprake van cervicogene hoofdpijn.

Wat is de behandeling?

De behandeling van cervicogene hoofdpijn zal in eerste instantie kunnen bestaan uit het dragen van een manchet om de nek. Ook kunnen ter plekke injecties met pijnstillende medicijnen worden toegediend.

Als een oorzaak wordt gevonden zal de behandeling erop gericht zijn de oorzaak weg te nemen. Als er geen oorzaak wordt gevonden, of het niet mogelijk is deze weg te nemen, zal de behandeling gericht zijn op het verminderen van de klachten. Dat kan met pijnstillers, zenuwblokkade en/of fysiotherapie.

Pijnstillers

Er zijn verschillende pijnstillers die kunnen helpen tegen cervicogene hoofdpijn. In eerste instantie wordt vaak paracetamol geprobeerd. Als dat niet werkt kan een pijnstiller van de groep van NSAID’s worden genomen. Voorbeelden zijn ibuprofen, naproxen en diclofenac.

diclofenac tegen cervicogene hoofdpijn

Een aantal van deze pijnstillers zijn zonder doktersrecept bij de drogist te verkrijgen. De zwaardere middelen alleen op doktersrecept bij de apotheek.

Als NSAID’s niet of onvoldoende verlichting van de pijn geven kan de arts morfine-achtige pijnstillers voorschrijven.

Zenuwblokkade

Bij cervicogene pijn is sprake van uitstralende pijn via een zenuw. Het blokkeren van de pijnprikkels zal de klachten verminderen. Dat kan door een verdovend middel in de betreffende zenuw te spuiten.

Een zenuwblokkade wordt gedaan door een anesthesioloog.

Fysiotherapie

De fysiotherapeut kan door manipulatie en oefeningen helpen de beweeglijkheid van de nek te verbeteren.

Medische hulpmiddelen

Er zijn medische hulpmiddelen die nuttig kunnen zijn bij de behandeling van cervicogene hoofdpijn. Het gaat dan om hulpmiddelen die het postuur verbeteren. Daarmee verbeterte de uitlijning van de halswervelkolom.

Overdag kan een soort corset worden gedragen om de houding van de wervelkolom te stabiliseren.

’s Nachts kan een orthopedisch kussen helpen om de uitlijning van de halswervelkolom te verbeteren.

Engelse vertaling

cervicogenic headache

ICD11-code

8A84.Y


Plaats een reactie

Heb je hier niet gevonden wat je zocht dan kun je hieronder een reactie plaatsen. Andere lezers kunnen hier dan op reageren. Zo kan een uitgebreide online discussie ontstaan. Om spam tegen te gaan worden reacties niet automatisch geplaatst. Het kan een aantal uren duren voordat de reactie op de website verschijnt.

1 gedachte over “Cervicogene hoofdpijn”

  1. Harry Bosman

    Hallo, mijn naam is Harry.
    Sinds augustus vorig jaar kreeg ik voor het eerst last van hoofdpijn, misselijkheid tijdens het werk (vrachtwagenchauffeur). Niet altijd, er waren ook dagen dat het prima ging. Er zijn MRI scans gemaakt, (aanvankelijk naar aanleiding van een jarenlang pijnlijke arm en tintelende vingers) van nek en hoofd waarop niets verontrustends is te zien volgens de neurologen. Behalve wat slijtage, restanten van een whiplash foramen stenose en enige compressie op C6 en C7. Eind oktober daarop gestopt met werk en de klachten namen steeds toe met een piek in december en januari.. Pijn in nek en bovenrug blijft, loop al ruim 20 jaar bij Artrokinesioloog voor deze klachten. Sinds vorig jaar ook stevige hoofdpijn met scheuten naar alle kanten. Die pijnscheuten zakken wel redelijk snel weer weg, wat blijft is een doffe verdoving in hoofd die duidelijk op een zenuwpijn lijkt. Heb het revalidatie traject in ziekenhuis gevolgd, zonder resultaat. Ik moet het maar accepteren volgens de artsen. Zit op een dood spoor. Zou het de aandoening (cervicogene hoofdpijn) kunnen zijn die hier omschreven is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven