Erysipeloïd

Bijgewerkt op 18 december 2023

Wat is erysipeloïd?

Erysipeloïd is een niet vaak voorkomende infectie van de huid die wordt veroorzaakt door de Erysipelothrix-bacterie. Dit is een bacterie die voorkomt in rauw vlees en rauwe vis. De bacterie besmet de huid via een wondje. Binnen een week na besmetting ontstaan de symptomen.

Erysipeloïd is een vorm van cellulitis. De term ‘erysipeloïd’ verwijst naar het feit dat de aandoening lijkt op erysipelas.

Hoe vaak komt het voor?

Erysipeloïd komt niet vaak voor. Hoe vaak het precies voorkomt is bij ons niet bekend. De aandoening wordt relatief vaak gezien bij mensen die werken in de vleesindustrie of de visindustrie.

Wat is de oorzaak?

Erysipeloïd wordt veroorzaakt door de bacterie Erysipelothrix rhusopathiae. Deze bacterie komt voor in rauw vlees en rauwe vis. De aandoening komt daarom vooral voor bij mensen die beroepshalve in contact komen met rauw vlees of rauwe vis. Denk daarbij aan vissers, koks, dierenartsen, en mensen die in een viszaak, slagerij of slachthuis werken.

Welke symptomen geeft het?

De volgende symptomen en ziekteverschijnselen kunnen voorkomen:

  • paarsrode, pijnlijke zwelling rondom een wondje
    • meestal aan de vinger of de hand
    • de zwelling breidt langzaam uit
  • soms zwelling van lymfeklieren

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Omdat de aandoening zeldzaam is wordt de diagnose vaak niet direct herkend door de huisarts. Daarom wordt erysipeloïd vaak in eerste instantie voor een andere huidaandoening aangezien.

Om de diagnose te kunnen stellen wordt een stukje huid uit een huidafwijking geprikt voor onderzoek. Dit wordt huidbiopsie genoemd. Het stukje huid dat weggenomen wordt heet het huidbiopt. De diagnose wordt gesteld door in dit huidbiopt de Erysipelothrix-bacterie aan te tonen. Dat kan door middel van kweken van de bacterie of door aantonen van DNA van de bacterie. Dit laatste gebeurt met een zogenaamde polymerase chain reaction (PCR) test.

Wat is de behandeling?

Erysipeloïd wordt behandeld met antibiotica, bijvoorbeeld benzathinebenzylpenicilline intramusculaire injecties.

Engelse vertaling

erysipeloid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven