Bijgewerkt op 15 maart 2022
Wat is een cefaal hematoom?
Een cefaal hematoom is een ophoping van bloed tussen het schedelvlies en de schedel. De aandoening komt voor bij pasgeboren baby’s. Een andere term voor deze aandoening is ‘subperiostale bloeding van de schedel’.
Hoe vaak komt ’t voor?
Per jaar wordt deze aandoening bij zo’n 500-1.000 pasgeboren baby’s in Nederland vastgesteld.
Bij wie komt ’t voor?
In principe kan het voorkomen bij elke pasgeboren baby. Het wordt echter vaker gezien onder de volgende omstandigheden:
- Na een zware bevalling.
- Na een zogenaamde kunstverlossing. Dat betekent een bevalling waarbij gebruik is gemaakt van een verlostang of een vacuumpomp.
- Bij baby’s die een aangeboren stollingsstoornis hebben.
Welke symptomen geeft het?
Er is een duidelijke zwelling op het hoofd van de pasgeboren baby. De zwelling voelt zacht aan. Hoe groter de zwelling des te groter de kans dat geelzucht ontstaat. Dat komt door afbraak van het bloed in het hematoom. Geelzucht uit zich als een gelige verkleuring van het oogwit en de huid.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose zal meestal op grond van het lichamelijk onderzoek worden gesteld. Soms is het nodig om ter bevestiging van de diagnose beeldvormend onderzoek te doen. In dat geval zal een echoscopie of soms een magneetonderzoek (MRI-scan) gedaan worden. Als gedacht wordt aan een stoornis van de bloedstolling als onderliggende oorzaak dan zal ook bloedonderzoek worden gedaan naar aangeboren stollingsstoornissen.
Wat is de behandeling?
Een cefaal hematoom trekt vanzelf weg. Dit kan weken tot maanden duren. Maar behandeling is dus over het algemeen niet nodig. Als de baby pijn lijkt te hebben kan een paracetamol zetpil voor baby’s worden gegeven.
Welke complicaties kunnen optreden?
Het hematoom kan verkalken. Dan wordt gesproken van een verkalkt of gecalcificeerd cefaal hematoom. Dit is merkbaar doordat de zwelling dan hard wordt. Tevens is het op een rontgenfoto zichtbaar als een witte schaal rondom de bloeding. Bij grote hematomen kan bloedarmoede ontstaan, of zelfs een verlaagde bloeddruk (hypotensie).
Synoniemen
cephaal hematoom, cefaalhematoom, cephaalhematoom, cefaal haematoom, cephaal haematoom
Mijn kleindochter heeft het ook
Ze is nu bijna 5 maanden.
De bult is minder maar nog niet weg.
Het is een cefaal hematoom.
Ze is vrijdag grondig onderzocht in het erasmus ziekenhuis in Rotterdam.
Het kan geen kwaad en zal met de tijd minder worden of helemaal verdwijnen
En zijn de hematoom op de hoofd minder geworden of weg. Kunnen jullie ervaringen vertellen
Hallo,
Mijn beide kindjes van 4j en 6j hebben dit ook. Het is nooit weggegaan maar het is verkalkt..
Volg je moedergevoel en als je het niet vertrouwd, volg je gevoel dan zeker.
Groetjes en ook proficiat!
mijn baby hoofdje is gezwollen en ik weet niet wat ik eraan moet doen/ hoe erg het is.
ik maak me zorgen erover en denk alle seconden eraan.
ik heb contact gemaakt met mijn huis art en die zegt blijft erop letten als het dikker wordt ik vrees dat zij niet veel weet over dit soort dingen en ik zoek graag hulp hiervoor.
ik hoop dat er iemand hier is die mij kan helpen met mijn baby’tje van 9 dagen oud aub?
Hetzelfde bij ons baby’tje.. Hoewel er ons al langs alle kanten gerustgesteld word dat dit vanzelf weg trekt is het toch maar eng.. Ze heeft er gelukkig geen last van want kan er gewoon op liggen en slapen! Is jou kindje zijn/haar zwelling al weggetrokken nu je 2 maanden verder bent?
Ha, ons kindje is twee weken geleden geboren en heeft dit ook. Het trekt ook nog niet echt weg maar las dat dit weken tot maanden kan duren.. ik maak me niet echt zorgen maar we houden het wel even in de gaten.